Uspješno završio 22. jesenski međunarodni bjelovarski sajam (5. – 7. rujna 2014.)

22. jesenski međunarodni bjelovarski sajam 2014. u Gudovcu, 5. - 7. rujna 2014. FOTO: Boris Rogić

Najveću sajamsku manifestaciju u Hrvatskoj i nekim zemljama u okruženju, 22. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, ove je godine otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Na svečanom otvorenju sajma, uz druge uzvanike, okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec. On je, uz ostalo, rekao da Grad Bjelovar vodi posebnu brigu o razvoju poljoprivrede i opstanku OPG-a na području Grada Bjelovara. Najviše se to odnosi na razvoj stočarstva, posebice mliječnog govedarstva, proizvodnju povrća i voća te proizvodnju sira i vina na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima. Za održivost OPG na našem području Grad Bjelovar daje maksimalan doprinos, godišnje izdvaja oko pet milijuna kuna iz svog proračuna za preko tridesetak subvencija. Većina hrane u svijetu, pa tako i kod nas, proizvodi se na OPG-ima i stoga je njihova održivost od iznimnog značaja, rekao je. Stoga smatra da se mora osigurati prehrambeni suverenitet Hrvatske te promijeniti slika Hrvatske kao velikog uvoznika hrane.

Na Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, već tradicionalno Grad Bjelovar ima svoj izložbeno-prodajni štand u paviljonu 1. Svoje proizvode izlagali su tradicijski obrti te udruge bjelovarskoga kraja, uz nezaobilazni sir, med i vino. Gost Grada Bjelovara na ovome sajmu je bila čokolaterija „Hedona“ d.o.o. Križevci.

U subotu, 6. rujna gradski štand posjetio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Grad Bjelovar i Savjetodavna služba, Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije organizirali su u subotu i okrugli stol „Prednosti i nedostaci poslovanja putem zadruga“. O ovoj, uvijek aktualnoj temi, govorila je Ilda Stanojević, pomoćnica predsjednice Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo, Zagreb, uz predstavnike Grada Bjelovara i Savjetodavne službe, Podružnice BBŽ.

Već tradicionalno, zadnjeg dana Jesenskog sajma održan je prijem sudionika županijskog natjecanja orača. Ove je godine zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević sa suradnicima na gradskom štandu primila sedam orača, sudionika 13. županijskog natjecanja orača s područja Grada Bjelovara.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević i Boris Rogić

Back to top