U Bjelovaru prvi puta obilježen Jom Hašoa

Jom Hašoa 2013. u Bjelovaru, 7. travnja 2013., groblje sv. Andrije u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Na dan obilježavanja Jom Hašoa, Dana stradanja i junaštva židovskog naroda u vrijeme Drugog svjetskog rata, po prvi je puta komemoracija ove godine održana u Bjelovaru. U organizaciji Židovske vjerske zajednice Bet Israel i Grada Bjelovara u nedjelju, 7. travnja 2013. godine komemoracija u povodu Jom Hašoa održana je na groblju sv. Andrije u Bjelovaru.

Vladimir Šalamon, predsjednik vjerske zajednice Bet Israel polaže vijenac ispred grobnice nadrabina Samuela D. Taubera - Jom Hašoa 2013. u Bjelovaru, 7. travnja 2013., groblje sv. Andrije u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Vladimir Šalamon, predsjednik vjerske zajednice Bet Israel polaže vijenac ispred grobnice nadrabina Samuela D. Taubera

Ispred grobnice nadrabina Samuela D. Taubera i njegove supruge Johanne vijenac je prvi položio predsjednik vjerske zajednice Bet Israel Vladimir Šalamon. Vijenac su  zatim zajedno položili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. Zamjenica šefa misije i konzulica Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj Michal Hershkovitz položila je kamenčić sjećanja. Tada su vijence položili i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec te predsjednica Hrvatsko-izraelskog društva prijateljstva Jasminka Domaš.

Michal Hershkovitz, zamjenica šefa misije i konzulica Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj polaže kamenčić sjećanja ispred grobnice nadrabina Samuela D. Taubera - Jom Hašoa 2013. u Bjelovaru, 7. travnja 2013., groblje sv. Andrije u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Michal Hershkovitz, zamjenica šefa misije i konzulica Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj polaže kamenčić sjećanja ispred grobnice nadrabina Samuela D. Taubera

Komemoraciji su nazočili i saborska zastupnica Vanja Posavac, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije Stjepan Ptiček te gvardijan franjevačkog samostana Tonio Vučemilović. Na komemoraciju su došli i predstavnici lokalnih političkih stranaka te građani Grada Bjelovara.

Uz riječi moderatora obilježavanja, ravnatelja bjelovarskog Gradskog muzeja Mladena Medara, skupu su se obratili predsjednik Vjerske zajednice Bet Israel Vladimir Šalamon, zamjenica šefa misije i konzulica Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj Michal Hershkovitz i gradonačelnik  Grada Bjelovara Antun Korušec. Osuđujući genocid, svi su uputili poruku da se užasan zločin ne smije zaboraviti i ne smije se ponoviti.

Obraćanje gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušca na komemoraciji u povodu Jom Hašoa 2013.
Obraćanje gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušca na komemoraciji u povodu Jom Hašoa 2013.

Židovi su počeli naseljavati Bjelovar početkom 19. stoljeća iz Poljske, Austrije, Češke i Mađarske. Židovska vjeroispovjedna općina osnovana je 1877. godine, a 1882. godine sagrađen je prvi židovski hram. 1913. godine započeta je gradnja reprezentativne sinagoge u secesijskom stilu. To je današnji Dom kulture. Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec rekao je da su bjelovarski Židovi bili izuzeto važan i neodvojiv dio društvenog, kulturnog, gospodarskog, a osobito trgovačkog, industrijskog i zdravstvenog života Bjelovara. Uoči izbijanja II. svjetskog rata u Bjelovaru je živjelo 303 Židova. Zna se da je u logore odvedeno njih 288. Ubijeno je 262 Židova, među kojima je bilo 96 muškaraca, 106 žena i 62 djece, što je užasno i nedopustivo, rekao je. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prema posljednjem popisu stanovništva živi deset, a u Bjelovaru tek dvije osobe koje se izjašnjavaju kao Židovi. Na kraju je gradonačelnik Antun Korušec rekao:

Ovom komemoracijom i pločom u Domu kulture Grad Bjelovar ispunjava civilizacijsku obvezu prema Židovima, kao žrtvama holokausta. Ukazujemo iznova na genocid i sve nepravde učinjene Židovima. Grad Bjelovar je multikulturalno društvo. Multikulturalnost nas uči da prihvaćamo drugo i drugačije, uči nas da volimo i cijenimo svoju kulturu, ali i da poštujemo tuđu. Na ovaj način dokazujemo da je Grad Bjelovar grad tolerancije i razumijevanja. Samo takvo društvo omogućuje mir, zadovoljstvo, sreću i napredak.

Rabin Kotel Danon - Jom Hašoa 2013. u Bjelovaru, 7. travnja 2013., groblje sv. Andrije u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Rabin Kotel Dadon

Molitvu na Gradskom groblju u Bjelovaru predvodio je glavni rabin Židovske vjerske zajednica Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Dadon.

Pijetet prema žrtvama upotpunio je zajednički nastup zborova Židovske vjerske zajednice Bet Israel “Mihael Montiljo” i Baptističke crkve u Zagrebu “Nebo”.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content