Komemorativni skup u Slavonskom Brodu (2011.)

Komemorativni skup u povodu devetnaeste obljetnice pogibije hrvatskih branitelja 105. brigade

U povodu devetnaeste obljetnice pogibije hrvatskih branitelja 105. brigade na području Slavonskoga Broda u četvrtak su, 18. kolovoza 2011. godine predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i udruga proizašlih iz Domovinskoga rata odali počast poginulim braniteljima u Slavonskome Brodu.

U ljeto 1992. godine, nakon gotovo potpunog pada Bosanske posavine na brodsko posavsko ratište dolazi 105. bjelovarska brigada i zajedno s ostalim hrvatskim snagama brani Hrvatsku granicu na rijeci Savi.

Brigada je na ovom ratištu bila u dva navrata, prvi puta od 15. kolovoza do 1. rujna 1992. godine i drugi puta od 15. rujna do 29. rujna 1992. godine. U kolovozu je poginulo 16 pripadnika 105. brigade, a u rujnu 2 branitelja.

Višestruko jače snage banjalučkog i tuzlanskog korpusa JNA, s namjerom osiguranja i proširenja posavskog koridora, žestoko napadaju hrvatske gradove uz Savu s namjerom prelaska na hrvatski teritorij.

Nadljudskim naporima hrvatske se snage brane s obje strane Save, pri čemu su gubitci u ljudstvu, ali je osnovni cilj, obrana granice, postignut.

Spomen obilježje na obali Save podigli su 2007. godine gradovi Bjelovar i Slavonski Brod na inicijativu Udruge udovica poginulih branitelja.

Karlo Varjačić, tajnik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Bjelovara
FOTO: Zdenko Posarić

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content