KREĆE OBNOVA SOKOLANE

Grad Bjelovar kreće u konstrukcijsku obnovu zgrade Sokolskog doma, odnosno poznate Sokolane koja je Bjelovarčanima oduvijek poznata po svojoj sportskoj namijeni.  Prema Ugovoru koji je potpisan s izvođačem radova, tvrtkom Crotal, radovi stoje 1.079.164,92 EUR, a osigurat će kvalitetnije uvjete rada u zgradi stradaloj od posljedica potresa.

Za dokumentaciju i provedbu radova, Fond solidarnosti Europske unije Gradu je bespovratno dodijelio 5.100.959,99 kuna ili 677.013,74 EUR putem natječaja za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa. Konstrukcijska obnova bit će gotova do 30. lipnja. Treba imati na umu da je zgrada stara više od stotinu godina te da je, uz konstrukcijsku, planirana i potpuna obnova, za što se čekaju prigodni natječaji. Procijenjena vrijednost radova cjelovite obnove je oko 4.000.000 EUR.

Inače, zgradu Sokolane koristi oko 1300 osoba, od čega je oko 960 učenika obližnjih srednjih škola koje tamo imaju nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Podsjetimo, Sokolana je u vlasništvu je Grada Bjelovara i njome upravlja Gradsko poduzeće za upravljanje sportskim objektima. Zgrada ima svojstvo pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, vrijedan je primjerak arhitekture s početka 20. stoljeća i djelo poznatog arhitekta Dioniza Sunka, što je istaknuto i na samom pročelju zgrade.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content