Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Potpisan Ugovor s Ministarstvom poljoprivrede o sufinanciranju projekta „Oznakom zemljopisnog podrijetla“ za zaštitu kvargla

Potpisan Ugovor s Ministarstvom poljoprivrede o sufinanciranju projekta „Oznakom zemljopisnog podrijetla“ za zaštitu kvargla, 7. rujna 2016., Ministarstvo poljoprivrede FOTO: Grad Bjelovar www.bjelovar.hr

Potpisan je ugovor između Udruge proizvođača sira „Bjelovarski kvargl“ i Ministarstva poljoprivrede o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom zemljopisnog podrijetla. U ovom slučaju riječ je o zaštiti kvargla, izvornog sira bjelovarskog kraja. Ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić potpisao je ugovore 7. rujna 2016. s četrnaest predstavnika udruga proizvođača, a među njima i s predstavnicom Udruge proizvođača sira „Bjelovarski kvargl“, Đurđicom Juranić. Putem tog natječaja ostvarena je bespovratna potpora od 50 tisuća kuna, što je bio i najveći iznos koji se mogao dobiti.

Na potpisivanju su bile i predstavnice Grada Bjelovara, zamjenica Jasna Višnjević i pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Sonja Novak. Grad je već ranije sklopljenim ugovorom s Bjelovarskim kvarglom obvezao u cijelosti financirati projekt zaštite oznakom zemljopisnoga podrijetla. Upravo na temelju toga Udruga je donijela Odluku o zaštiti kvargla, a potom je sklopljen Ugovor s izrađivačem specifikacije sira te je napravljena i prijava na natječaj u Ministarstvo poljoprivrede čiji će bespovratni novac uvelike olakšati postupak zaštite tog sira.

U gradskom proračunu ove je godine izdvojeno 70 tisuća kuna za izradu specifikacije sira kvargla u svrhu zaštite „Oznakom zemljopisnog podrijetla“.

No, priča o zaštiti kvargla nije novost. Prvi koraci koje je Grad Bjelovar poduzeo bili su još 2006. godine u smislu unapređenja proizvodnje i promidžbe kvargla i ostalih sireva izvorne recepture. Tako su organizirani i Dani sira u Gradu sira, što je bio prvi u nizu sajmova sira, a usporedno s njim je osnovana i prva udruga proizvođača sira u Hrvatskoj – „Bjelovarski kvargl“. Paralelno, Grad je s Agronomskim fakultetom krenuo u suradnju oko projekta „Izrada robne marke sira“ s kojim je izvršena analiza tehnologije proizvodnje i kakvoće kvargla te je standardiziran njegov kemijsko – fizikalni sastav i mikrobiološka kakvoća. U isto vrijeme, u Proračunu Grada Bjelovara počeo se izdvajati značajan novac za očuvanje simentalske pasmine goveda, za opremanje mini – mljekara te obrazovanje proizvođača sira – od informatičkog do stručnog osposobljavanja.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Grad Bjelovar

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content