Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Mimohod pobjednika 2016.

Polaganje vijenaca i mimohod pobjednika na Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, 29. rujna 2016. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Na Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, 29. rujna 2016., nakon polaganja vijenaca u središnjem parku pokraj spomenika bjelovarskim braniteljima te svečane sjednice Gradskoga vijeća, održan je i tradicionalni Mimohod pobjednika od središta grada do spomen-područja Barutana.

Prije samoga pješačenja do Barutane, u središnjem parku pokraj paviljona Počasno-zaštitna satnija Oružanih snaga Republike Hrvatske održala je Vojno-akrobatsku ceremoniju. Nakon toga, čitala su se imena 148 poginulih bjelovarskih branitelja u Domovinskom ratu, a potom je general-pukovnik u mirovini Mladen Markač održao prigodan govor u kojemu je podsjetio sve prisutne na detalje iz naše povijesti te zašto je potreban Mimohod. Istaknuo je kako se žrtve ne smiju zaboraviti i treba im se svake godine iznova klanjati te učiti djecu istini.

Mimohod se ove godine pokazao u najboljem svjetlu, bio je najveći do sad čime je pokazano i zajedništvo Bjelovarčana u sjećanju na one koji su dali život za našu slobodu. U njemu su sudjelovali predstavnici Grada Bjelovara – gradonačelnik Antun Korušec sa svojim zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević, general-pukovnik u mirovini Mladen Markač, pripadnici vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, branitelji, obitelji i prijatelji poginulih branitelja, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, djeca osnovnih škola sa svojim ravnateljima i učiteljima te mnogi drugi Bjelovarčani.

Dolaskom na Barutanu, odana je počast poginulima na tom području 29. rujna 1991. Vijence i svijeće pokraj spomen-obilježja položili su: Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja kusonje 91. – 93., izaslanik ministra obrane Zoran Piličić, izaslanik ministra branitelja Zoran Maras, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, izaslanstvo Grada Zagreba, Grad Bjelovar i udruge proizašle iz Domovinskog rata, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Grada Bjelovara i Mjesni odbor Gornje Plavnice, Udruga hrvatski domobran, Klub veterana A satnije, Udruga političkih zatvorenika, Udruga veterana 7. gardijske brigade „Puma“, Općina Rovišće te mnoge političke stranke.

Nakon polaganja vijenaca uslijedila je sveta misa koju je predvodio msgr. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Podsjetimo, ujutro 29. rujna 1991., poslije 17 dana blokade, nakon što je zapovjednik JNA ponovno odbio mogućnost mirne predaje, postrojbe hrvatske vojske krenule su u oslobađajuću akciju vojarne na Vojnoviću. Tijekom dana, na grad je iz vojarne ispaljeno više desetaka različitih projektila. Nakon gotovo cijelog dana otpora, oko 19 sati pripadnici JNA su se predali. U redovima hrvatskih branitelja došlo je do teških gubitaka. Kada je dignuto u zrak vojno skladište streljiva „Barutana“, poginulo je 11 branitelja. Eksplozija je gotovo izbrisala šumu, a detonacija se čula na udaljenosti od 20 kilometara. Toga 29. rujna stradalo je još šest osoba, od kojih su pet bili civili.

Sam grad doživio je znatna razaranja i oštećenja objekata. Ipak složnošću branitelja osvojena je vojarna, a zauzimanjem svih vojnih objekata JNA u gradu uvelike je stabilizirana sigurnosna situacija. Oslobođenjem vojarne, branitelji Bjelovara preuzeli su naoružanje i vozila koja su poslužila u obrani cijele Hrvatske. U obrani grada veliku je ulogu imala policija i pripadnici redarstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova. Njihov ratni zapovjednik bio je general-pukovnik Mladen Markač.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content