MUZEJ I KNJIŽNICA IDU U ENERGETSKU OBNOVU

Povijesne zgrade u središtu grada, koje imaju status kulturnog dobra, Gradski muzej Bjelovar i Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar, idu u energetsku obnovu.

U sklopu Javnoga poziva „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 1.792.513,50 € za energetsku obnovu zgrade Muzeja, a za Knjižnicu je odobreno 1.114.514,50 €, objasnio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji za novinare u prisustvu ravnateljica tih ustanova Marijane Dragičević te Vjeruške Štivić.

Ukupna vrijednost projekta obnove muzejske zgrade iznosi 2,2 milijuna eura, a zgrade Knjižnice 1,2 milijuna eura. Predstoji raspisivanje javne nabave te se očekuje da bi radovi mogli početi u lipnju, kaže gradonačelnik.

Riječ je i o zgradama koje su prepoznatljivost našega grada te imaju veliki kulturni značaj. Kada govorimo o Muzeju, obnovom će se mijenjati glavni izvor energije te će biti ugrađene dizalice topline i solari. Mijenjat će se i stolarija, radi čega se očekuju i velike uštede.
Knjižnica će također dobiti novu stolariju, sanirat će se vlaga te dodatno se zaštititi potkrovlje. 
Obje ustanove ne planiraju prekidati s radom, kažu ravnateljice.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content