Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Najava Božića u Bjelovaru

Na konferenciji za novinare najavljena manifestacija pod nazivom Božić u Bjelovaru, 9. prosinca 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Program Božića u Bjelovaru:

Božićna manifestacija "Božić u Bjelovaru" (9.12.2016. - 1.1.2017.) / 0.7 MiB /

 Božićna manifestacija i radionice za djecu "Božić u Bjelovaru" (9.12.2016. - 1.1.2017.) / 1.3 MiB /

 Programska knižica "Božić u Bjelovaru" (9.12.2016. - 1.1.2017.) / 1.1 MiB /

NAPOMENA: Mijenja se vrijeme početka tradicionalnog koncerta „Božićni san“ u Domu kulture u utorak, 27. prosinca 2016. godine u 19.30 sati (umjesto u 20 h).


Ukrašavanjem božićog drvca na korzu uz pomoć 300-tinjak djece dječjih vrtića i Moto Djedova Mrazova iz White City riders kluba u dopodnevnim satima te svečanim otvorenjem u 18 sati u petak, 9. prosinca 2016., počet će nova božićna manifestacija pod nazivom Božić u Bjelovaru.

O tome su na konferenciji za novinare u četvrtak, 1. prosinca 2016, u Gradu Bjelovaru govorili gradonačelnik Antun Korušec, Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar te Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar. Sastanku su, uz predstavnike medija, prisustvovale i zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković.
Na dan otvorenja manifestacije upalit će se lampice na sedamnaest kućica i sedam štandova u središtu grada, u parku i oko paviljona, na kojima će izlagati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i ugostitelji. Svečanost će uljepšati dolazak Djeda Mraza na kočiji, božićni pjevači, a sve će začiniti koncert naše poznate pjevačice Ivane Kindl, koji će početi u 19 sati.

Organizator manifestacije, koja će trajati do 1. siječnja 2017., je Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar u suradnji s Gradom Bjelovarom. U dvadeset i četiri dana, koliko traje Božić u Bjelovaru, građani će imati priliku na paviljonu vidjeti dvadeset i jedan koncert domaćih, ali i bendova renomiranih, akademski obrazovanih glazbenika iz drugih gradova, dvadeset i pet nastupa različitih kulturno-umjetničkih društava, umirovljenika, zborova, škola i vrtića, dvadeset božićnih radionica za djecu u posebnom šatoru i čitaonice priča, lunapark, voziti se kočijom s Djedom Mrazom, slušati božićne pjevače, pogledati izložbu Gradskog muzeja Bjelovar na otvorenom, kušati ugostiteljsku ponudu te kupiti rukotvorine, domaće proizvode, suvenire i božićne ukrase. Izvođači dolaze iz Bjelovara, Velikog Trojstva, Virja, Čazme, Daruvara i Zagreba.

Pred nama je najljepši mjesec u godini u kojem će Bjelovar pričati najveseliju božićnu priču. Od 9.prosinca 2016. do 1. siječnja 2017., odvijat će se izuzetno bogat kulturni program kojim smo se potrudili zadovoljiti i najzahtjevnije ukuse. Svaki dan će nastupati različiti izvođači i oplemenjivati večernje sate. Zaista će svatko moći pronaći ponešto za sebe jer imamo koncerte i nastupe od tamburaške glazbe, jazza sve do popa i rocka. Zaista šaroliki program. Mislili smo i na najmlađe, za koje je organizirano besplatne radionice u grijanom šatoru. Tema radionica je tradicijski božićni nakit koje će održavati udruge žena koje poznaju tu tematiku, a čitat će se i božićne priče, istaknula je Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar.

Uz program u središtu grada, odvijat će se i već tradicionalni program u drugim prostorima. Građani će imati priliku uživati i u Božićnom gala koncertu, Bilogorskoj božićnici KUD-a Veliko Trojstvo, koncertu Kristine anđelke Đopar te Martine Đurđević, božićnim crkvenim pjesmama HORKUD-a Golub, humanitarnom koncertu Božićni san, koncertu predavačkog orkestra te božićnom scenskom prikazu Goluba Slatki jadi gospođice Karoline.
Zanimljivost na novoj manifestaciji bit će i izložba na otvorenom Gradskog muzeja Bjelovar.

Djelatnici Gradskog muzeja pripremili su osam panoa koji pokazuju povijesni pregled božićnog razdoblja. Panoi su kocipirani da osim stručnog teksta pokazuju i ilustracije s božićnih čestitaka iz fundusa muzeja, koje će približiti građanima sve zanimljivosti koje se događaju u doba adventa – od glazbe, sajmovanja, jaslica, pjesama i slično. Više godina je bila prikazivana izložba božićnih čestitaka, a ove godine izlazimo van i pridružujemo se božićnom sajmu, obavijestio je ravnatelja Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović te je istaknuo kako se u muzeju 8. prosinca otvara još jedna zanimljiva izložba pod nazivom Neizliječeni sveci koja je isto vezana uz božićno vrijeme i odvija se za vrijeme Božića u Bjelovaru.

Želja Grada Bjelovara je da se Božić u Bjelovaru pozicionira kao tradicionalna božićna manifestacija, da bude kulturno-zabavna, turistička, ali i obrazovna. Istovremeno se želi pomoći OPG-ima, obrtnicima i poduzetnicima da promoviraju svoje proizvode, naprave dobar marketinški posao te zarade.

Sve troškove najma kućica plaća Grad Bjelovar u iznosu od 45 tisuća kuna kako bi svi izlagači imali besplatan prostor za izlaganje. Simboličnu naknadu plaćaju jedino ugostitelji. Sve ostale programe, također, plaća Grad Bjelovar i to sa 70 tisuća kuna. U to ne ulaze troškovi za mnoga druga događanja koja se ne odvijaju u središtu grada, a sastavni su dio Božića u Bjelovaru i održavaju se u Domu kulture, Školsko-sportskoj dvorani, Bjelovarskom kazalištu i Gradskom muzeju. Napominjem i da gradski park ima novu javnu rasvjetu i da smo naručili nove božićne ukrase. Želimo manifestaciju oplemeniti brojnim kvalitetnim programima te da Božić u Bjelovaru posjete i u njemu uživaju primarno građani Bjelovara, ali i brojni gosti, rekao je gradonačelnik Korušec.

Gradonačelnik je dodao kako su božićni sadržaji do sada bili organizirani u sklopu manifestacije Advent u biskupskom gradu Bjelovaru, koja je trajala pet godina te ju je osmišljavao zakupac – privatna tvrtka. Napomenuo je kako je nakon isteka ugovora, 23. prosinca 2015., zakupac obavijestio Grad Bjelovar da nema namjeru dalje organizirati tu manifestaciju pa je Grad organizaciju nove manifestacije povjerio Turističkoj zajednici Bilogora – Bjelovar.

Tekst: Kristina Turković

Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content