Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Najavljen 13. međunarodni udaraljkaški tjedan – IPEW 2016. u Bjelovaru

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i Igor Lešnik, umjetnički ravnatelj festivala te, ispred organizatora Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, Pavao Golubić, najavili su 13. međunarodni tjedan udaraljkaša – IPEW 2016. u Bjelovaru, 13. siječnja 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U srijedu, 13. siječnja 2016. godine gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i Igor Lešnik, umjetnički ravnatelj festivala te, ispred organizatora Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, Pavao Golubić, najavili su 13. međunarodni tjedan udaraljkaša – IPEW 2016. u Bjelovaru.

Na konferenciji za novinare nazočila je i zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković.

Trinaesti međunarodni tjedan udaraljkaša održava se u Domu kulture u Bjelovaru 21., 22. i 23. siječnja 2016. godine. Koncerti počinju u 19.30 sati. Ulaznica je 30 kuna i može se kupiti u Glazbenoj školu u Ulici Vatroslava Lisinskog ili prije koncerta u Domu kulture u Bjelovaru. Festivalski popust je 70 kuna za sva tri koncerta.

Organizator Festivala je Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, a kako je rekao gradonačelnik Antun Korušec, vjerni pokrovitelj svih ovih godina je Grad Bjelovar. Za Festival Grad Bjelovar je u svom proračunu osigurao sedamdeset tisuća kuna.

Uz zahvalu  svima koji sudjeluju i organiziraju ovaj prestižni udaraljkaški tjedan, gradonačelnik Antun Korušec je rekao da nije jednostavno organizirati ovu vrstu međunarodnog festivala. Svi koji to rade ulažu puno truda, vremena i ljubavi kako bi festival bio uspješan. Međunarodni tjedan udaraljkaša, rekao je,  promiče Bjelovar kao grad svjetske glazbene udaraljkaške scene i to ga ispunjava veseljem i ponosom. U trinaest godina nastupilo je 540 izvođača iz tridesetak zemalja. Uz večernje koncertne izvedbe, u prijepodnevnim satima organiziraju se i majstorski tečajevi i predavanja.

Ove godine nastupit će učenici udaraljki glazbenih škola iz Bjelovara, Križevaca i Varaždina, laureati međunarodnih natjecanja, studentske grupe i profesionalni umjetnici; njih četrdesetak iz Hrvatske, Japana, Švedske, Španjolske, Koree i Bugarske.  

Više o organizaciji, programu i izvođačima ovogodišnjeg festivala govorio je umjetnički ravnatelj Igor Lešnik, za kojeg je gradonačelnik rekao da je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ugledni udaraljkaš, ali i ugledni autor udaraljkaške glazbe, utemeljitelj studija udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Zahvaljujući gradonačelniku, profesor Lešnik je rekao da Festivala ne bi bilo bez financijske pomoći. Zahvalio se svim sponzorima, među kojima su Grad Bjelovar i Ministarstvo kulture.

Profesor Lešnik je rekao da sve ove godine ustraju u promociji mlađih umjetnika, a među njima je i Pavle Golubić koji će, za koncert otvaranja, nastupiti s učenicima iz nekoliko glazbenih škola iz Hrvatske. Naravno, istaknuo je profesionalne umjetnike koji nastupaju ove godine, među kojima je i poznati Stoyan Yankoulov iz Bugarske.

Profesoru udaraljki bjelovarske Glazbene škole Pavlu Golubiću bilo je, kao učeniku, kasnije studentu, vrlo značajno nastupati na Međunarodnom tjednu udaraljkaša u Bjelovaru. Puno mu to znači i danas. Tako se osjećaju i njegovi učenici. – Vrlo je poticajno imati tako prestižnu međunarodnu manifestaciju u svome gradu, izjavio je na kraju.

Program IPEW 2016 možete pogledati ovdje: Program: IPEW 2016 - Međunarodni udaraljkaški tjedan (International Percussion Ensemble Week 2016) / 0.3 MiB /

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content