NAJAVLJENA VELIKA ULAGANJA U SUSTAV GOSPODARANJA OTPADOM

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak i predsjednik Uprave bjelovarskog Komunalca d.o.o. Ivan Ivančić u srijedu su, 19. kolovoza 2020. godine, u novom reciklažnom dvorištu najavili nova velika ulaganja u sustav gospodarenja otpadom.

Na prostoru odlagališta otpada Doline, planirana je izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) i postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog bio otpada (kompostane) koja će se graditi uz prostor reciklažnog dvorišta.

Gradonačelnik Dario Hrebak tom je prilikom rekao:

Naše ambicije nisu skromne. Odlučili smo realizirati sve preporuke nadležnog ministarstva i smjernica Europske unije po pitanju razvoja sustava gospodarenja otpadom, a što je Hrvatskoj dano u obvezu sprovesti u nekoliko godina. Ovdje govorimo o ulaganjima vrijednim 73,4 milijuna kuna koja će se osigurati najvećim dijelom iz fondova Europske unije, dijelom iz tvrtke Komunalac i Grada Bjelovara. Krenuli smo na vrijeme s pripremama za te velike investicije i uvjeren sam da ćemo, upravo zbog toga, i u ovom segmentu postati uzor drugim gradovima u Hrvatskoj.

Grad Bjelovar je početkom lipnja prijavio projekt sortirnice u sustav e-Fondovi i šesti je po redu te se očekuje da će projekt kroz nekoliko mjeseci biti odobren. Ukupna prijavljena vrijednost projekta je 45 milijuna kuna – 85% EU potpore, a 15% je sufinanciranje Grada Bjelovara. Uskoro se prijavljuje i projekt kompostane, vrijedan 14 milijuna kuna. Pola iznosa bi bile potpore EU sredstvima, a ostalo bi investirao Komunalac.

Također, nabava dva komunalna vozila i nadogradnja za odvojeno prikupljanje otpada tvrtke Komunalac u vrijednosti 2,2 milijuna kuna te proširenje tijela odlagališta Doline u vrijednosti 4,6 milijuna kuna dodatno će doprinijeti boljem gospodarenju otpadom. Tu svakako treba dodati i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada velikih i malih zapremnina u iznosu milijun kuna od čega je 150 tisuća kuna sufinancirao Grad Bjelovar, a ostalo je osigurao Fond za zaštitu okoliša.

Dodajući vrijednost novog reciklažnog dvorišta od 6,6 milijuna kuna, govorimo o 73,4 milijuna kuna ulaganja u sustav gospodarenja otpadom u Dolinama koji će, za sada, koristiti Grad Bjelovar i 8 susjednih općina. Nakon izgradnje sortirnice i kompostane, značajan udio ukupne mase miješanog komunalnog otpada će se obraditi ili preraditi u kompost. To je i jedan od osnovnih ciljeva gospodarenja otpadom – sprječavanje, odnosno smanjenje nastanka otpada te recikliranje biootpada.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content