NOVA BUŠOTINA U VELIKOM KORENOVU MOGLA BI BITI PRVI PRAVI PROJEKT “DISTRICT HEATINGA” U HRVATSKOJ

Grad Bjelovar kreće u izgradnju bušotine za korištenje geotermalne energije u naselju Veliko Korenovo. Podsjetimo, Grad je prijavio projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1 te je ostvario potpore za infrastrukturne radove na bušotini. Riječ je o projektu kojem je cilj povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjiti emisije CO2 te povećati sigurnost opskrbe, čulo se na današnjoj uvodnoj konferenciji projekta na kojoj su, uz gradonačelnika Darija Hrebaka i njegove suradnike, sudjelovali i predstavnici partnera EFLA Consulting Engineers s Islanda te tvrtke Terme Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.468.743,62 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.300.000,00 €.

Tom prilikom gradonačelnik Hrebak istaknuo je da je povrat investicije planiran u svega nekoliko godina nakon eksploatacije, a otvorit će indirektno i veliki broj radnih mjesta. Dodao je i da se tijekom prosinca planira raspisati i javna nabava za izvođača radova, a sredinom sljedeće godine predviđen je početak bušenja. Bušit će se nešto više od mjesec dana te se očekuje pronalazak izvora vode temperature od oko 70°C kojom bi se grijali staklenici, Bjelovarski sajam, poslovna zona Veliko Korenovo. Gradonačelnik kaže da bi to mogao biti prvi pravi projekt “district heatinga” u Hrvatskoj.

Projekt je sufinanciran Programom „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Kneževine Lihtenštajn, Norveške i Islanda u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar. Podršku projektu svojim je dolaskom dao i norveški veleposlanik Nj. E. Haakon Blankenborg.

Nakon predstavljanja projekta održan je i okrugli stol na kojemu se, među ostalim, raspravljalo i o primjeni geotermalne energije te trenutačnom stanju istraživanja i potrošnje geotermalne energije u Hrvatskoj.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content