Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar nastavlja subvencionirati ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima

Zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević sa suradnicima u utorak je, 27. svibnja 2014. godine posjetila Božidara Lauša, koji je ostvario pravo na punu subvenciju za ugradnju priolitičkog kotla na drva u svom domu FOTO: Branka Sobodić

Grad Bjelovar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša provodi projekte poticanja energetske učinkovitosti. Jedan od projekata je i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području Grada Bjelovara.

Zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević sa suradnicima u utorak je, 27. svibnja 2014. godine posjetila Božidara Lauša, koji je ostvario pravo na punu subvenciju za ugradnju priolitičkog kotla na drva u svom domu.

Zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević tom je prigodom upoznala novinare o provođenju mjera Grada Bjelovara za sufinanciranje poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Grad Bjelovar je, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, projekt pokrenuo 2013. godine. Tada je isplaćeno 20 subvencija što je iznosilo 257 tisuća kuna.

Koncem veljače 2014. godine objavljen je novi krug javnog natječaja za dodjelu subvencija kućanstvima (prema odobrenim sredstvima Fonda za 2013. godinu, a koja u dva kruga javnog natječaja za kućanstva nisu realizirana u 2013. godini).

Na natječaj su pristigle ukupno 24 prijave, a odobrena je subvencija za 22 korisnika čije su prijave bile potpune.

Dvanaest korisnika se javilo za ugradnju sustava s kotlom na drvnu sječku/pelete ili pirolitičkim kotlovima na drva za pripremu potrošnje tople vode i grijanje. Deset se javilo za ugradnju sustava sa solarnim toplinskim kolektorima za pripremu potrošne tople vode i/ili potporu grijanju.

Fond je propisao rok za realizaciju svih mjera za koje je ostvarena subvencija prema programu za 2013. godinu do 30.06.2014. godine.

Zamjenica Jasna Višnjević je na kraju najavila da će Grad Bjelovar podnijeti Fondu novi zahtjev za sufinanciranje programa odmah po objavljivanju novog javnog poziva od strane Fonda.

Vlasnik objekta Božidar Lauš rekao je da je jako zadovoljan ovim sustavom grijanja i očekuju uštedu oko 50 posto. Zahvalio se Gradu Bjelovaru i Fondu jer mu je subvencija od 15 tisuća kuna puno pomogla u realizaciji njegovog plana da u svom domu ugradi sustav za korištenje obnovljivih izvora energije, čija je ukupna vrijednost iznosila 40 tisuća kuna.

Ljiljana Balažin
FOTO: Branka Sobodić

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content