OBROCI U ŠKOLAMA TREBAJU BITI SVJEŽI, TOPLI TE TREBA BITI OMOGUĆEN DODATAN OBROK

Nakon više održanih sastanaka s ravnateljima bjelovarskih osnovnih škola, kojima je Grad Bjelovar osnivač, na inicijativu upravo ravnatelja i kuhara u školama, usuglašeno je povećanje cijene školskoga obroka na 9 kuna. Razlog tom povećanju je veliko povećanje cijena namirnica, radi čega je nemoguće djeci ponuditi zdrav i cjelovit obrok za samo 6 kuna, koliko je on stajao do sada, objasnili su ravnatelji bjelovarskih osnovnih škola na konferenciji za novinare, tijekom koje su novinari imali priliku obići kuhinju u 1. osnovnoj školi.

Prihvaćajući da je sve doista poskupilo, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić rekao je da inzistira na tome da obroci budu svježi, topli i da postoji mogućnost dodatnog obroka za sve učenike koji to žele. Kako bi obroci bili što bolji, angažirana je i nutricionistica, Margita Zlatić, a Grad Bjelovar je najavio učestale i nenajavljene kontrole u kuhinjama. Nutricionistica Zlatić kaže kako su jelovnici prilagođeni djeci te da ponedjeljkom ne može biti kuhani obrok jer u školama ne stignu napraviti pripremu. Sve dalje je kuhano, napominje, i to jednom na tjedan na jelovniku je varivo, dva dana mesni obrok s prilogom i salatom, uz kojeg ide voće ili mliječni obrok, a petkom je uglavnom bezmesni obrok na bazi lakto-vegetarijanskog jelovnika.

Ravnatelji osnovnih škola kažu da nemaju pritužbi roditelja te da u većini škola imaju čak i više djece koja se hrane u kuhinji, u odnosu na prošlu školsku godinu. Zamjenik Brajdić ističe, ukoliko hrana ne bude u skladu s javno objavljenim jelovnicima, da mu se roditelji slobodno mogu obratiti. Inače, u Bjelovaru se u školskim kuhinjama hrani oko tri tisuće djece, od kojih gotovo tisuću obrok ne plaća. Novac je za to osiguran putem europskog projekta Djetinjstvo bez gladi, a dio, radi povećanja cijena, iz gradskoga proračuna.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content