Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Odana počast žrtvama ustaškog režima u Gudovcu

Odana počast žrtvama ustaškog režima u Gudovcu, 28. travnja 2016., spomen područje u Gudovcu FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Prošlo je 75 godina od strašnog zločina koji se dogodio u Gudovcu pokraj Bjelovara za vrijeme vladavine Nezavisne države Hrvatske. Ustaše su, 28. travnja 1941., zarobile, a potom i ubile 195 pripadnika srpske nacionalnosti iz bjelovarske okolice – iz Gudovca, Velikog i Malog Korenova, Prgomelja, Bolča, Klokočevca, Tuka, Stančića i Breze.

Njima u čast, na spomen-području okupili su se rodbina i prijatelji, ali i saborski zastupnici, predstavnici ambasade Republike Srbije, predstavnici Srpskog narodnog vijeća te Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, predstavnici udruga antifašista i institucija, čelnici lokalne samouprave. Kao i svaki put, na komemoraciji koja se održala u četvrtak, 28. travnja 2016., polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, počast žrtvama odali su i predstavnici Grada Bjelovara – gradonačelnik Antun Korušec te zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel.

Uvijek se moramo pitati, pa i danas, zašto je do tog zločina došlo, zbog čega, postavio je pitanje gradonačelnik Korušec u svom govoru na komemoraciji. Dodao je kako je taj monstruozni čin unio nespokoj među stanovnike Bjelovara i okolice. Napomenuo je da javno ističe svoj osobni i politički stav da nema ništa sramotnije na svijetu i u povijesti civilizacije od ubijanja samo zato što ljudi imaju drugačije ime i prezime ili pripadaju drugoj vjeroispovijesti i narodnosti.

Gradonačelnik je javno osudio ustaštvo i fašizam kao ideologije te je istaknuo kako uvijek moramo osuđivati sustavne zločine i iskorijeniti mržnju među ljudima radi čega je antifašizam vrlo važan kao svjetonazor i političko opredjeljenje.

Vjerujem u multikulturalno društvo i vjerujem da je ono dobro za čovječanstvo, volim i cijenim svoju kulturu većinskog naroda, ali i neizmjerno cijenim i poštujem tuđu kulturu, zaključio je gradonačelnik.

Svi prisutni na komemoraciji u Gudovcu, složili su se u jednom – svaki zločin treba osuditi i ne dozvoliti da se ikada više ponovi.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content