Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Priopćenje sa 1. sjednice Odbora za ravnopravnost spolova Grada Bjelovara održane 22.studenog 2013. godine

Odbor za ravnopravnost spolova Grada Bjelovara održao je 22.studenog 2013. godine svoju prvu sjednicu na kojoj su bili nazočni svi članovi Odbora, Jasna Višnjević, zamjenica gradonačelnika te Verica Burulic, tajnica Gradskog vijeća Grada Bjelovara.

Članovi Odbora su jednoglasno usvojili Plan i program rada Odbora za ravnopravnost spolova grada Bjelovara.

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine , dan 25.11. obilježava se kao Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, u spomen na sestre Mirabal, koje su ubijene 1960. u Dominikanskoj Republici i tako su sestre Mirabal postale simbol borbe protiv nasilja nad ženama.

Ustav Republike Hrvatske, Obiteljski zakon, Kazneni zakon su samo neki od zakona koji se bave ovom problematikom. Najčešće se spominje fizičko nasilje nad ženama ali to nije jedina vrsta nasilja nad ženama. Žene trpe psihičko zlostavljanje, ugrožavanje slobode kretanja, ekonomsko nasilje. Ovo zadnje je i najčešći uzrok zašto žene trpe i fizičko zlostavljanje: ne posjeduju vlastitu imovinu, financijski ovise o nekome, uskraćuje se raspolaganje osobnih prihoda ukoliko ih imaju. Sve su to oblici nasilja sa kojima se žene u današnje vrijeme susreću. Žene nerado odlučuju prijaviti nasilje zbog niske razine samopouzdanja, zbog straha da će na taj način izazvati još teže nasilje ali i zbog mišljenja kako im nitko ne može pomoći. Nasilje u obitelji s vremenom se pojačava, te je važno pravovremeno reagirati i na taj način spriječiti tragedije. Polovica ubijenih žena, ubijeno je od svojih bivših ili sadašnjih partnera. Svakih 15 minuta u Hrvatskoj je zlostavljanja jedna žena. Ovu su podatci koji bi nas sve trebali zabrinuti i potaknuti da nešto poduzmemo. Mi želimo na ovaj način informirati sve one koji trpe nasilje, kojim službama se mogu obratiti za pomoć, i možda na taj način potaknuti nekoga da se suprotstavi nasilju.

POLICIJSKA UPRAVA BJELOVARSKO-BILOGORSKA V.Paljetkabb, Bjelovar

telefon 192

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB BJELOVAR

J.J.Strossmayera 2, Bjelovar

Odjel za zaštitu djece, braka i obitelji

telefon 043/247 275, 043/247 271, 043/247 272

043/247 268

OBITELJSKI CENTAR BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

telefon 043/277 060

PREDSJEDNICA ODBORA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

GRADA BJELOVARA

Tatjana Grđan

Podijeli s prijateljima!
Back to top