Održana završna konferencija projekta „Djetinjstvo bez gladi“

Održana završna konferencija projekta „Djetinjstvo bez gladi“, 28. srpnja 2017., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Kristina Turković Lovrić www.bjelovar.hr

U prošloj školskoj godini osigurani su topli obroci za 496 djece u bjelovarskim osnovnim školama. Riješeno je to putem projekta „Djetinjstvo bez gladi“.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa suradnicima te partneri u projektu, ravnatelji bjelovarskih osnovnih škola, s rezultatima projekta javnost su upoznali na završnoj konferenciji u petak, 28. srpnja 2017.

Naime, Grad Bjelovar je 29. kolovoza 2016. godine potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za projekt „Djetinjstvo bez gladi“ u iznosu od 637.101,00 kunu, a koji se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) koji podupire aktivnosti država članica EU u pružanju materijalne pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ciljane skupine u projektu bila su djeca koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a polaznici su obveznog redovnog školskog programa i definirana su kao najpotrebitija prema kriterijima koje su izradile osnovne škole.

Projektom se osiguralo pokrivanje troškova nabave namirnica za pripremu školskih obroka za 496 djece u okviru svih 5 osnovnih škola u Bjelovaru. Slijedom toga, u I. osnovnoj školi Bjelovar projektom je obuhvaćeno 120 djece, u II. osnovnoj 125 djece, u III. osnovnoj 156 djece, u IV. osnovnoj 85 djece i u V. osnovnoj 10 djece. U školskoj godini 2016./2017. putem projekta, nabavljeno je namirnica u okviru sedam grupa namirnica, odnosno sveukupno 32,354 tone podijeljene pomoći u hrani u vrijednosti od 531.812,50 kuna, što čini ukupan broj od 88.288 podijeljenih obroka, rekla je na završnoj konferenciji voditeljica projekta Andrea Posarić.

U Gradu se nadaju skorom otvaranju novog natječaja na koji će Grad Bjelovar ponovno aplicirati projekt za financiranje školske prehrane za djecu u riziku u siromaštvu. Tom prilikom, gradonačelnik Hrebak istaknuo je kako će Grad Bjelovar u rujnu prilikom rebalansa proračuna tri puta povećati sredstva za apliciranje na EU fondove i izradu novih projekata. Također je napomenuo kako vjeruje i u ostvarenje projekta „Bjelovarski doručak“, koji bi omogućio opskrbu školskih i vrtićkih kuhinja u gradu s isključivo domaćom hranom, s bjelovarskih poljoprivrednih gospodarstava.

Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić

Back to top