Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održana završna konferencija projekta „Djetinjstvo bez gladi“

Održana završna konferencija projekta „Djetinjstvo bez gladi“, 28. srpnja 2017., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Kristina Turković Lovrić www.bjelovar.hr

U prošloj školskoj godini osigurani su topli obroci za 496 djece u bjelovarskim osnovnim školama. Riješeno je to putem projekta „Djetinjstvo bez gladi“.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa suradnicima te partneri u projektu, ravnatelji bjelovarskih osnovnih škola, s rezultatima projekta javnost su upoznali na završnoj konferenciji u petak, 28. srpnja 2017.

Naime, Grad Bjelovar je 29. kolovoza 2016. godine potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za projekt „Djetinjstvo bez gladi“ u iznosu od 637.101,00 kunu, a koji se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) koji podupire aktivnosti država članica EU u pružanju materijalne pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ciljane skupine u projektu bila su djeca koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a polaznici su obveznog redovnog školskog programa i definirana su kao najpotrebitija prema kriterijima koje su izradile osnovne škole.

Projektom se osiguralo pokrivanje troškova nabave namirnica za pripremu školskih obroka za 496 djece u okviru svih 5 osnovnih škola u Bjelovaru. Slijedom toga, u I. osnovnoj školi Bjelovar projektom je obuhvaćeno 120 djece, u II. osnovnoj 125 djece, u III. osnovnoj 156 djece, u IV. osnovnoj 85 djece i u V. osnovnoj 10 djece. U školskoj godini 2016./2017. putem projekta, nabavljeno je namirnica u okviru sedam grupa namirnica, odnosno sveukupno 32,354 tone podijeljene pomoći u hrani u vrijednosti od 531.812,50 kuna, što čini ukupan broj od 88.288 podijeljenih obroka, rekla je na završnoj konferenciji voditeljica projekta Andrea Posarić.

U Gradu se nadaju skorom otvaranju novog natječaja na koji će Grad Bjelovar ponovno aplicirati projekt za financiranje školske prehrane za djecu u riziku u siromaštvu. Tom prilikom, gradonačelnik Hrebak istaknuo je kako će Grad Bjelovar u rujnu prilikom rebalansa proračuna tri puta povećati sredstva za apliciranje na EU fondove i izradu novih projekata. Također je napomenuo kako vjeruje i u ostvarenje projekta „Bjelovarski doručak“, koji bi omogućio opskrbu školskih i vrtićkih kuhinja u gradu s isključivo domaćom hranom, s bjelovarskih poljoprivrednih gospodarstava.

Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić

Podijeli s prijateljima!
Back to top