OPG MACIČEK DOBIO CERTIFIKAT ZA PROIZVODNJU BJELOVARSKOG KVARGLA, 25. HRVATSKOG PROIZVODA S EUROPSKOM ZAŠTITOM

Nakon što je prošao strogu proceduru kontrola vezano uz proizvodnju Bjelovarskog kvargla, OPG Maciček zadovoljio je sve uvjete i dobio certifikat za proizvodnju tog poznatog sira koji je i 25. proizvod s europskom zaštitom zemljopisnog podrijetla. Riječ je o točno propisanoj bilogorskoj recepturi koja je dobila europsku zaštitu što puno znači za naš grad, županiju, ali i cijelu Hrvatsku, rekao je zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić prilikom posjeta tom OPG-u. Proizvodnjom tog poznatog sira, pronosit će se i ime našega grada, a samim time i naše tradicije.

Vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Dejan Maciček ističe kako su i ranije proizvodili kvargle, uz ostale mliječne proizvode, no sada su oni prilagođeni točno određenoj recepturi koja nije puno odstupala od njihove. S obzirom da se Bjelovarski kvargl radi isključivo ručno, proizvedu ih do 200 na tjedan, a komad stoji 2 eura i može se kupiti na Gradskoj tržnici te na njihovom imanju.

Treba reći i da Grad Bjelovar, putem dva Javna poziva, osigurava potpore i to za pomoć poljoprivrednicima u radu na različitim poljima, ali i za sufinanciranje certifikata za proizvodnju Bjelovarskog kvargla.

Točnije, još do 18. svibnja na Javni poziv za udruge u gospodarstvu mogu se javiti zainetresirani za razvoj i promociju zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. Tu je najviša potpora do 3.000 €.

Drugi Javni poziv odnosi se na dodjelu potpore male vrijednosti proizvođačima Bjelovarskog kvargla, odnosno na one koji su okupljeni u bjelovarskoj Udruzi sirara te žele unaprijediti proizvodnju našeg zaštićenog sira. Putem tog Poziva moguće je najviše dobiti 13.300 €. Cilj je poticanje proizvodnje i plasmana Bjelovarskog kvargla, a potpora se može iskoristiti, primjerice, za ishođenje dokumentacije za opremanje, za uređenje, adaptaciju postojećeg prostora, kupnju opreme, uslugu veterinarske inspekcije i slično. Javni poziv je otvoren 5. travnja, a sve do iskorištenja sredstava.

 

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content