Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Počela obnova Doma kulture

Obnova Doma kulture, poznate bjelovarske zgrade koja je godinama bila mjesto brojnih kulturnih zbivanja, zasigurno je jedan od najvažnijih projekata Grada Bjelovara u ovoj godini. Energetska obnova počela je prije nekoliko dana, a i unutrašnjost se priprema za početak radova.

Projekt energetske obnove vrijedan je 11.729.202,04 kn. Europski fond za regionalni razvoj za tu je namjenu odobrio nešto više od 2 milijuna i 150 tisuća kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije također je za obnovu dodijelilo bespovratnih 2.773.280,22 kn. Milijun kuna za opremu Grad je dobio na natječaju Ministarstva kulture. Drugim riječima, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska Doma kulture, oko 6 milijuna kuna sufinancirat će se iz vanjskog izvora financiranja. Za čitavu obnovu tog objekta bit će potrebno oko 14 milijuna kuna.

Osim puno ljepše i funkcionalnije unutrašnjosti zgrade koja će prerasti u pravo, suvremeno kazalište s većom pozornicom, mjestom za orkestar te ložama, očekuje se i ušteda toplinske energije za grijanje od 68%. Objekt bi trebao iz D prijeći u B energetski razred. Treba istaknuti i to da sve radove izvode bjelovarske tvrtke – Crotal, Bel-bau, AG Dom, Rotor i Iveta. Projekt je radio M Plan. Uskoro ide i javna nabava za unutrašnje uređenje. Sve bi trebalo biti gotovo najkasnije do veljače 2021., no vjeruje se da će završetak radova biti i ranije.

Inače, Dom kulture, prvotno je izgrađen kao židovska sinagoga. Tu je funkciju imao od 1917. do 1951. godine, kada je prenamijenjen za potrebe kazališta te su skinuta sva vjerska obilježja. Jedno od tih obilježja, metalna Davidova zvijezda, pronađena je nedavno zakopana u podrumu zgrade te će, nakon restauracije, ponovno naći svoje mjesto u obnovljenom Domu kulture.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content