Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Počela obnova Spomen-područja Barutana

Poznato bjelovarsko Spomen-područje Barutana, na kojemu u eksploziji vojnoga skladišta, 29. rujna 1991., život izgubilo 11 hrvatskih branitelja, ide u obnovu. 

Među ostalim, uredit će se glavni prostor, gdje će se postaviti i novi spomenik. Idu radovi na opločenju, novoj rasvjeti, hortikulturi, postavit će se klupe, radit će se vodovod i kanalizacija. Obnovit će se pročelja kapelice i objekta informativno-edukacijskog centra. Uređena će biti i staza kroz šumu na kojoj će biti informativno-edukacijski sadržaj o Domovinskom ratu i akcijama u kojima su sudjelovali bjelovarski branitelji.

Također, zaštitit će se ostaci bivšeg skladišta koje je eksplodiralo 1991., kao i drveće koje je stradalo.

Autorica projekta je zagrebačka krajobrazna arhitektica Ivana Salopek koja je sa svojom idejom pobijedila na natječaju koji je sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja 2018. godine. Voditeljica projekta je Andrea Posarić, a izvođač radova bjelovarska tvrtka Bel-Bau. 

Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je kako je cilj uređenja, vrijednoga 2,8 milijuna kuna, prvenstveno očuvanje sjećanja na naše poginule branitelje na Barutani, kao i očuvanje digniteta Domovinskog rata. Uz to, cilj je stvoriti i mjesto na kojemu će se građani moći okupljati, šetati, rekreirati i provoditi svoje slobodno vrijeme u društvu prijatelja i obitelji.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content