Nastavlja se zapošljavanje kroz javne radove (travanj 2012.)

Nastavlja se zapošljavanje kroz javne radove

Krajem 2009. godine Grad Bjelovar se uključio kao poslodavac u provođenje mjera Vlade Republike Hrvatske za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba na javnim radovima, kojega provodi i financira Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec sa suradnicima je u četvrtak, 19. travnja 2012. godine uručio Ugovore o radu na određeno vrijeme novoj grupi od 73 osobe koje će raditi na javnim radovima. Zaposlit će se na tri mjeseca 51 dugotrajno nezaposlena osoba (žene) na poslovima pomoći u kući starim, nemoćnim i invalidnim osobama i time će biti obuhvaćeno devedeset obitelji. Osam muškaraca radit će na održavanju, čišćenju i uređenju objekata ili prostora u vlasništvu Grada Bjelovara, 4 osobe romske nacionalnosti koje će pomagati romskoj djeci, predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta izvan nastavnog vremena u pisanju zadaća, učenju hrvatskog jezika, itd. Oni se zapošljavaju na četiri mjeseca. Deset osoba koje su odradile manje od šest mjeseci prošle godine nastavit će rad u ovoj grupi do navršenih šest mjeseci.

Na šest mjeseci je prošle godine zaposleno 25 osoba koje su radile kao pomoćnici u nastavi (među njima su bila i 4 romska pomoćnika). Trenutno u osnovnim školama radi 8 pomoćnika u nastavi i šest osoba kao tehničko osoblje.

Podatke je iznio gradonačelnik Antun Korušec te dodao da je u zadnje tri godine zaposleno 330 osoba kroz javne radove.

Gradonačelnik je na kraju dao informaciju da je Grad Bjelovar donio plan prijma 25 mladih osoba sa višom i visokom stručnom spremom na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. To je još jedna mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje namijenjena mladim osobama koje su u evidenciji nezaposlenih, a koje nakon radnog iskustva od godine dana mogu položiti državni stručni ispit.

Od 2. 11. 2010. godine u Gradu Bjelovaru se stručno osposobljavalo 18 osoba (14 ih je već položilo državne stručne ispite).

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content