Predstavljanje Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja

Ministarstvo gospodarstva, Ured za konkurentnost i investicije predstavilo je 27. lipnja 2013. godine u HGK- Županijskoj komori Bjelovar Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja.

Gospodin Tomislav Pokaz, voditelj Službe za provedbu mjera za poticanje investicija, pri Ministarstvu gospodarstva pojasnio je da se Zakonom uređuje poticanje investicija i poticanje unapređenja investicijskog okruženja u Republici Hrvatskoj i pripadajućih propisa za provedbu ovog zakona koji je u primjeni od 10. listopada 2012. godine.

Uz proizvodno – prerađivačke aktivnosti, razvojno-investicijske te aktivnosti poslovne podrške, Zakon se odnosi i na aktivnosti visoke dodane vrijednosti i turističke aktivnosti. Uvedene su poticajne mjere za mikropoduzetnike te radno-intenzivne investicijske projekte te je došlo i do povećanja poticaja za opravdane troškove otvaranja novih radnih mjesta, usavršavanja radnika i dr.

Investicija se definira kao ulaganje u dugotrajnu imovinu (materijalnu i nematerijalnu) unesenu u vlasništvo nositelja poticajnih mjera (min. iznos 150.000 eura odnosno 50.000 eura za mikropoduzetnike), a odnosi se na osnivanje novog poduzeća, proširenje postojećeg ili modernizaciju ili poboljšanje poslovnog procesa.

Za investicije npr. mikropoduzetnika u visini protuvrijednosti kuna od minimalno 50.000 eura, nositelju poticajnih mjera stopa poreza na dobit umanjuje se za 50% od propisane stope poreza na dobit u razdoblju do pet godina od godine početka investicije uz uvjet otvaranja najmanje tri nova radna mjesta povezana s investicijskim projektom, i to unutar razdoblja od godinu dana nakon početka investicije.

Ujedno je na prezentaciji i gđa. Svjetlana Momčilović, pomoćnica direktora Centra za investicije HGK, predstavila djelokrug rada novoosnovanog Centra te je dodala da se zainteresirani poduzetnici po svim pitanjima slobodno mogu javiti u Županijsku komoru Bjelovar ili u Centar za investicije HGK.

Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja možete pročitati na linku: Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja (NN 111/12)

Tekst:
Upravni odjel za gospodarstvo Grada Bjelovara

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content