Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predstavljen budući izgled Doma kulture

Bjelovarski Dom kulture, nekadašnja sinagoga i središte kulturnog života Bjelovarčana, polako poprima novo ruho.

Njegova obnova, energetska, ali i obnova unutrašnjosti, jedan je od najvažnijih projekata Grada Bjelovara u ovoj godini, vrijedan oko 15 milijuna kuna. Europski fond za regionalni razvoj za tu je namjenu odobrio nešto više od 2 milijuna i 150 tisuća kuna, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo bespovratnih 2.773.280,22 kn. Ministarstvo kulture pak, za unutarnje je uređenje, putem natječaja, dodijelilo milijun kuna.

Kako će sve izgledati sljedeće godine, kada radovi u potpunosti završe, predstavio je gradonačelnik Dario Hrebak te predstavnici projektantske kuće M-plan, koji su izradili i dva videa na kojima je prikazan Dom kulture nakon obnove. Među ostalim, u potpunosti će biti rekonstruirano gledalište, pozornica, prateći prostori za izvođače, već sada se vide otvori bočnih prostora na katu gdje će se nalaziti lože, odnosno višenamjenski prostor za stajaća mjesta ili zbor. Napravljena je i nova konstrukcija gledališta balkona, koji je produžen. Samim time povećat će se i kapacitet. Točnije, umjesto dosadašnjih 278 sjedala, Dom kulture imat će 357 sjedala i to 155 u prizemlju s dodatnih 10 pomoćnih i 158 na balkonu s 10 pomoćnih. U ložama su predviđena 24 mjesta.

Osnovna namjena zgrade je kazalište, no radi potrebe i ostalih društvenih događanja, prostor je osmišljen na način da se pojedini dijelovi izvedu kao mobilni kako bi se mogli prilagoditi određenom događanju. Nakon obnove, očekuju se i brojne uštede energije, a objekt će iz D energetskog razreda prijeći u C razred. Izvođač radova je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Crotal, Bel-Bau, Ag dom, Rotor i Iveta. Kako će sve izgledati pogledajte na videima.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content