Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predstavljen Info ured Grada Bjelovara

Predstavljen Info ured Grada Bjelovara, 19. ožujka 2014. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Na konferenciji za novinare u srijedu, 19. ožujka 2014. godine gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec sa zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević i pročelnicima upravnih odjela, predstavio je novootvoreni Info ured Grada Bjelovara.

Tom prigodom gradonačelnik Antun Korušec je objasnio razloge za ulaganja u Info ured Grada Bjelovara, otvorenog u prostoru prizemlja Gradske uprave. Želimo podići kvalitetu rada Gradske uprave kao servis građanima, rekao je, uvesti e-gradsku upravu, e-dozvole i geoinformacijski sustav. Uvođenjem info-kioska građani će moći na jednostavan način dobiti informacije o radu svih upravnih odjela Grada Bjelovara, ustanova kojima je osnivač Grad, ali i puno više.

Gradonačelnik je nadalje istaknuo da su podrobno analizirali rad upravnih odjela te uvidjeli da većina građana, njih preko 70%, trebaju usluge iz komunalne problematike. Stoga, u Info uredu rade većinom referenti zaduženi za komunalne poslove, a tu je i osoba koja će zaprimati poštu, ali i informator. Smatra da će više od 70% građana poslove obaviti u Info uredu.

Uvođenjem GIS sustava omogućuje se pregled podataka u prostoru, njihovo pretraživanje i analizu, te ispis podataka u odgovarajućem formatu i izgledu. GIS portal je prostor u kojem se zajednički vizualiziraju i preklapaju svi prostorni podaci uneseni u sustav (katastar, ulice i kućni brojevi, prostorni planovi, digitalni ortofoto).

GIS sustav referentima olakšava i ubrzava postupak provedbe urbanističke identifikacije, kojeg provode u sklopu rješavanja predmeta gradnje i legalizacije objekata. Građani mogu relativno brzo i jednostavno, preklapanjem prostornih planova i digitalne ortofoto podloge, dobiti informaciju za pojedinu parcelu te pregledati kompletan željeni plan.

Nadalje, Geoforum je web aplikacija koja omogućuje dvosmjernu komunikaciju između građana i Grada Bjelovara. Putem Geoforuma građani mogu gradskoj upravi uputiti pitanja i prijedloge te podnijeti prijave kvara na javnoj rasvjeti te oštećenja na komunalnoj infrastrukturi.

Na kraju gradonačelnik je rekao da prostor Info ureda ima 103 m2, te je za uređenje i opremanje te informatičku opremu, Grad izdvojio 223 tisuće kuna. Podsjetio je prisutne da je Grad Bjelovar već poznat po brzini izdavanja građevinskih dozvola te legalizacije, a Info ured je još jedan iskorak u približavanju poslovanja i kvalitetnije komunikacije Gradske uprave s građanima.

Novi telefonski broj Info ureda Grada Bjelovara je 043/622-070.

Geoforum: http://geoforum.bjelovar.hr

GIS sustav: http://maps.bjelovar.hr

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top