Na štandu Grada Bjelovara predstavljen projekt “Uzgoj kokoši hrvatica”

Na štandu Grada Bjelovara na 21. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu predstavljen projekt "Uzgoj kokoši hrvatica", 8. rujna 2013. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Zadnjeg dana 21. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, u nedjelju, 8. rujna 2013. godine, na štandu Grada Bjelovara održana je konferencija za novinare o projektu uzgoja kokoši hrvatica.

Grad Bjelovar i Agronomski fakultet iz Zagreba pokrenuli su projekt “Uzgoj kokoši hrvatica na poljoprivrednim gospodarstvima Grada Bjelovara” kako bi potaknuli i očuvali uzgoj te pasmine. Projekt je zamišljen kao dopunska djelatnost koji bi stvorio veći dohodak obiteljskim poljoprivrednim domaćinstvima. To je još jedna od mjera kojima je cilj zadržati stanovništvo u ruralnim područjima te povećati konkurentnost njihove proizvodnje. Posebna vrijednost projekta je u uključivanju ženske populacije s obiteljskih gospodarstava, čime će uz ekonomsku korist dobiti i veći značaj unutar porodice.

Za početak su uključena četiri obiteljska gospodarstva s područja Grada Bjelovara.

Projektom se pridonosi i očuvanju hrvatske izvorne pasmine kokoši hrvatice radi njene vrijednosti i jedinstvenosti genoma, adaptabilnosti i otpornosti te je Grad Bjelovar u isto vrijeme podržao i sufinancirao VIP projekt Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom “Unaprjeđenje tehnologije uzgoja kokoši hrvatica na gospodarstvima Grada Bjelovara”.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top