Prijam orača na štandu Grada Bjelovara

Prijam orača na štandu Grada Bjelovara na 24. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, 11. rujna 2016., FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U cilju popularizacije natjecanja orača i važnosti podizanja kvalitete obrade poljoprivrednog zemljišta i postizanja većih prinosa, Grad Bjelovar, uz ostale mjere i subvencije u poljoprivredi, potiče i sudionike u natjecanju orača s područja Grada Bjelovara. U sklopu Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma već godinama se organizira druženje natjecatelja u oranju i čelnika Grada Bjelovara na gradskome štandu. Tako je bilo i ove godine.

Naime, u nedjelju, 11. rujna 2016., gradonačelnik Antun Korušec sa svojim je zamjenicama, Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević, primio sudionike županijskog i državnog natjecanja orača koji žive na području Grada Bjelovara. Na 15. natjecanju orača i 7. natjecanju orača u oranju konjskom zapregom Bjelovarsko-bilogorske županije u Novoj Rači, 19. kolovoza 2016. godine, pobijedio je Zoran Piskač, iz Prgomelja, u kategoriji oranja plugovima premetnjacima.

Kao zahvalu za promicanje poljoprivrede i života na selu te izniman rad i trud u toj grani gospodarstva, Grad Bjelovar je Piskaču dodijelio 5 tisuća kuna nagrade.

Sa zadovoljstvom moram napomenuti da je, naš mladi, ali već poznati orač, osvojio i 1. mjesto na državnom natjecanju u Velikoj Gorici, koje je bilo 27. kolovoza 2016. To je bilo 14. natjecanje orača i 5. natjecanje orača u oranju konjskom zapregom Republike Hrvatske. Tom pobjedom ostvario je pravo odlaska na 64. svjetsko natjecanje u Keniji 2017. godine, kao predstavnik Hrvatske. Zoran Piskač se natječe od 2003. godine. Natjecao se 23 puta uključujući županijska, državna i svjetska natjecanja. 2013. godine bio je državni prvak te se sljedeće godine natjecao na svjetskom prvenstvu u Francuskoj. I tamo je osvojio odličan rezultat. Bio je 16. što je sjajna stvar i vrijedno divljenja. Ujedno je i primjer mladoga čovjeka koji je ostao raditi na selu i živi od njega, rekao je gradonačelnik Korušec na druženju s oračima.

Zoran Piskač zahvalio je Gradu Bjelovaru na vjernom praćenju njegova rada i redovitoj potpori.

Dvadeset i tri natjecanja su iza mene. Trebalo je puno rada, odricanja i vremena za ove rezultate. Ali nije sve u znanju. I ove sam godine imao iskustva, znanje, ali i puno sreće, što je vrlo bitno, smatra Zoran Piskač.

Drugo mjesto na natjecanju orača osvojio je Zoran Kosanović, iz Galovca, u kategoriji oranja plugovima ravnjacima, koji je također posjetio štand Grada Bjelovara na 24. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu. Na druženju je bio i Ivan Ivanuš iz Galovca te Ivan Perković, koji je sa svojih četrnaest godina ostao zabilježen i kao najmlađi sudionik natjecanja orača. Svima njima, Grad Bjelovar dodijelio je novčanu nagradu od 1500 kuna.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top