Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Svečano obilježena 26. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika u Bjelovaru

Svečano obilježena 26. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika u Bjelovaru, 4. kolovoza 2016. FOTO: Dubravka Dragičević, Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

Prije 26 godina, 5. kolovoza 1990. godine, na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu postrojene su dvije bojne s ukupno 1760 pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika. Oni su dali neizmjeran doprinos velikoj hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu, tako je započeo svoj govor predsjednik Prvog hrvatskog redarstvenika, podružnice Bjelovar Zdenko Radić na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 26. obljetnice Prvog hrvatskog redarstvenika u Bjelovaru.

Svoju godišnjicu Prvi hrvatski redarstvenici su ove godine proslavili u četvrtak, 4. kolovoza u Bjelovaru, gdje je stiglo tristotinjak pripadnika iz cijele Hrvatske. Oni su, zajedno s uzvanicima, odali počast svim poginulim braniteljima u Domovinskome ratu, polažući vijence kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku, ispred Policijske uprave Bjelovarsko bilogorske i na spomen području Barutana.

Na svečanoj akademiji govorili su: Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Tomo Medved, ministar branitelja Republike Hrvatske, Mišo Faletar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Neven Alić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara, general u mirovini Marko Lukić, prvi zapovjednik PHR, Zdravko Lončar, predsjednik krovne udruge 1. hrvatski redarstvenik i domaćin Zdenko Radić, predsjednik 1. hrvatskog redarstvenika, podružnice Bjelovar.

Obilježavanju, uz pripadnike Prvog hrvatskog redarstvenika, pridružili su se i obitelji poginulih branitelja te drugi uzvanici, među kojima su bili i predstavnici Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske na čelu s načelnikom Dragutinom Vurnekom, izaslanik gradonačelnika Zagreba Marijan Tomurad i sam pripadnik Prvog hrvatskog redarstvenika te zamjenica gradonačelnika Bjelovara Lidija Novosel.

Svi su se složili da su dragovoljci, prvi hrvatski redarstvenici bili puni domoljublja i samopouzdanja, spremni na žrtvu i bespogovorno služenje svom narodu. Prvi hrvatski redarstvenici postavili su temelj i bili začetak za stvaranje Oružanih snaga RH i Hrvatske policije. U presudnom povijesnom trenutku suprotstavili su se pobunjenim Srbima i JNA te dali neizmjeran doprinos velikoj hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu. Svoje živote, na oltar Domovine, položilo još 300 redarstvenika.

Svi govornici poklonili su se poginulim vitezovima, a gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec je u svom govoru naglasio: Bjelovar i Bjelovarčani dali su nemjerljiv doprinos u Domovinskome ratu za slobodu Hrvatske. Nažalost samo s područja Bjelovara poginulo je 148 branitelja. To su statistike koje puno govore ali nam ne smiju biti meritorne i jedine. Za mene, ali i za sve Bjelovarčane, svi branitelji, a posebno poginuli i nestali, nisu i ne mogu biti samo statistička brojka. Oni su ponos svih nas, ponos svojih obitelji, ali moram priznati da su istovremeno i bol, i suze njihovih obitelji i svih građana Bjelovara i Republike Hrvatske.

Na svečanoj akademiji prikazan je i kratki film snimljen 8. kolovoza 1990. godine. Tada, prilikom izvršavanje smotre jedinica Prvih hrvatskih redarstvenika, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je rekao:

“Vi morate biti predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i zadobiti povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojega čuvara, kao svoga predstavnika. I u tom smislu, ja vas molim, ali i zapovijedam, da se pojavite na ulicama, u selima i gradovima, i da budete ono što će od vas zahtijevati vaš ministar i što će vrhovništvo Hrvatske zahtijevati – da budete zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske.“

Nakon svečane akademije, održana je misa za poginule hrvatske branitelje u Bjelovarskoj katedrali. U Gradskom muzeju Bjelovar sudionici su pogledali odličnu izložbu „Od utvrde do Grada“ koja ima i spomen sobu Domovinskoga rata. To je izložba povijesti grada Bjelovara koji ove godine slavi svoju 260. obljetnicu. Zajedničko druženje nastavljeno je na ručku, gdje su se suborci prisjećali, nekima i najtežih, ali slavnih trenutaka provedenih zajedno u Domovinskom ratu.

Kako je rekao gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, ovakve velike obljetnice vezane uz Domovinski rat promoviraju temeljne vrijednosti Domovinskog rata kao časnog, pravednog i obrambenog rata. Održavaju sjećanje i to sjećanje se prenosi na mlađe generacije. Također, štiti društveni status, dostojanstvo, čast, ugled i vitalne interese hrvatskih branitelja, kao i interese obitelji poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja. To mora biti svakodnevna briga svih vlasti koje su demokratski izabrane, od općine do Republike Hrvatske.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević, Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content