Reakreditacija Visoke tehničke škole u Bjelovaru

U utorak, 27. kolovoza 2013. godine u uredu gradonačelnika Grada Bjelovara održana je konferencija za novinare o završenom postupku reakreditacije Visoke tehničke škole u Bjelovaru. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Antun Korušec sa zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević, Stjepan Grula pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji je i predsjednik Upravnog vijeća VTŠ, dekan doc. dr. sc. Ante Čikić i prodekanica VTŠ mr. sc. Tatjana Badrov te predstavnik studenata, diplomant i dobitnik dekanove nagrade, Antonio Radić.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u ožujku 2013. godine izdalo je trajnu dopusnicu za stručni studij mehatronike, a sada je VTŠ Bjelovar dobila od Agencije za znanost i visoko obrazovanje završno izvješće Stručnog povjerenstva u postupku reakreditacije. To je složen postupak vanjskog vrednovanja kvalitete visokoškolske ustanove i provjera usklađenosti sa standardima u obrazovanju. Taj postupak osiguravanja kvalitete predstavlja jamstvo studentima i javnosti o kvaliteti programa i ustanove.

Gradonačelnik Antun Korušec podsjetio je prisutne da je Grad Bjelovar 2007. godine inicirao razvoj Visoke tehničke škole u Bjelovaru i od samog početka sudjelovao u razvoju te visokoškolske ustanove i u proširenju, povećanju i opremanju nastavnog prostora. Investicija iz 2009. godine iznosila je oko 2,7 milijuna kuna Grada Bjelovara i VTŠ za uređenje zgrade u središtu Bjelovara, na Trgu Eugena Kvaternika 4 koju je Grad Bjelovar na korištenje dao Visokoj tehničkoj školi. Na toj zgradi je ove godine izrađena fasade u što je uloženo 278.350,00 kuna.

Krajem 2012. godine Grad Bjelovar je Visokoj tehničkoj školi povjerio i kompletan prostor u Ulici A. B. Šimića. Tu je uredio i prostor u potkrovlju u vrijednosti 1,7 milijuna kuna. Sada VTŠ ima ukupno 2.366,62 m2 uređenog prostora.

U akademskoj 2012./2013. godini opremljena je i knjižnica s preko 415 naslova (skoro 1300 primjeraka). Izrađena je i usvojena Strategija razvoja Visoke tehničke škole za razdoblje 2012. – 2016. godine. Kompletirani su akti ustanove, pravilnici i procedure. Uspostavljen je sustav osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju, stečeni su certifikati ISO 9001:2008 i Energetski certifikati za nestambene zgrade. U postupku reakreditacije napisana je i prevedena na engleski jezik “Samoanaliza VTŠBJ“ te još mnogo više.

Nakon završetka reakreditacije, VTŠ nastavila je s razvojem unapređenja studentskog standarda te je pokrenuta i studentska prehrana (od 1. 6. 2013.).

Ova prepoznatljiva, a sada i priznata visokoškolska ustanova u regiji, prve je godine (2008.) na stručnom studiju mehatronike imala je 106 studenata, dok će se sada, nakon jesenskog kruga, upisati više od 650 studenata na stručnim studijima mehatronike i sestrinstva. Studij je završilo do sada 105 studenata; 59 stručnih prvostupnika inženjera mehatronike i 46 stručnih prvostupnica i prvostupnika sestrinstva.

Gradonačelnik je još istaknuo kako je zadovoljan učinjenim, te da to potvrđuje da bjelovarski studenti imaju sve bolje i bolje uvjete studiranja. Izrazito je ponosan na činjenicu da Bjelovar ima svoju visokoškolsku ustanovu i smatra da ulaganje u visoko obrazovanje doprinosi i gospodarskom razvitku Grada.

Dekan VTŠ doc. dr. sc. Ante Čikić, pojasnio je sam postupak reakreditacije. O izdavanju akreditacije odlučivalo povjerenstvo od 4 člana, svi redom strani državljani sa prestižnih sveučilišta. Oni su detaljno provjeravali rad VTŠ na razini sedam segmenata. Ispuniti sve tražene uvjete bilo je vrlo naporno. Povjerenstvo je Visokoj tehničkoj školi dalo visoke ocjene. VTŠ po njihovim mišljenju ima i sve mogućnosti da bude prepoznata i izvan naše regije. To otvara mogućnosti i za međunarodnu suradnju. Dekan je također napomenuo da se 2014. godine očekuje izdavanje trajne dopusnice za Stručni studij sestrinstva i tada se mogu pokrenuti aktivnosti oko otvaranja još jednog stručnog studija.

Ljiljana Balažin i Anamarija Zglavnik
FOTO: Dubravka Dragičević

 

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content