Predstavnici Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije i Dječjeg vrtića Sveta Obitelj iz Sarajeva posjetili Bjelovar

Predstavnici Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije i Dječjeg vrtića Sveta Obitelj iz Sarajeva posjetili Bjelovar

U četvrtak, 10. ožujka 2011. godine u dvodnevni posjet u Bjelovar došli su dr. sc. Mirko Šimić,  ravnatelj Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije i sestra Kata Ostojić, ravnateljica Dječjeg vrtića Sveta Obitelj iz Sarajeva sa suradnicama.

Njih su u Gradu Bjelovaru dočekali saborska zastupnica Đurđa Adlešič, gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, zamjenik gradonačelnika Ante Topalović, sa suradnicima, te Josip Stipančević, dekan bjelovarskog dekanata.

Suradnja Grada Bjelovara i Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije traje od 2005. godine. Tada su se, na inicijativu tadašnje gradonačelnice Grada Bjelovara Đurđe Adlešič, počela prikupljati sredstva za humanitarnu akciju za izgradnju objekta za dječji vrtić, pučku kuhinju i obiteljski centar u Sarajevu te pomoć za redovan rad vrtića.

Prisjećajući se tih vremena Đurđa Adlešič je kazala kako nije odmah bilo razumijevanja za tu akciju, ali su se građani i poduzetnici javili i konkretno pomogli hrvatski narod izvan Republike Hrvatske. Pomoć Caritasu za vrtić nastavila se svake godine. Zadnji puta za posjeta župi Stup predložila je uzvratni posjet Bjelovaru i razmjenu programa gradskog Dječjeg vrtića Bjelovar i Dječjeg vrtića Sveta Obitelj.

Gradonačelnik Antun Korušec je, uz ostalo, spomenuo da su Grad Bjelovar i bjelovarski poduzetnici od 2005. do 2010. godine pomogli Caritas Vrhbosanske Nadbiskupije za dječji vrtić sa 235.000,00 kuna.

Don Mirko Šimić naglasio je osnovne projekte koje Caritas Vrhbosanski provodi. Tu su dvije pučke kuhinje, jedna u Sarajevu, a jedna u Zenici. Posebno je istaknuo skrb o starim i bolesnim osobama za područje Posavine. Pokrenuli su i savjetovalište za žene u Sarajevu i Dječji vrtić gdje se uče katoličkoj vrijednosti ali i građanskoj uljudbini.

Sestra Kata je pobliže opisala vrtić koji vodi. Vrtić pohađa 140 djece u pet skupina. Hrvatskih katolika ima najviše, oko 60%, 15% muslimana i 35%  ostalo. Vrtić djeci pruža sigurno okruženje, uče djecu toleranciji i različitosti te su mjesta u vrtiću vrlo tražena. Naime, sedamdeset djece je sada na listi čekanja. Uz obiteljsko savjetovalište imaju i produženi boravak za oko 60 djece.  Uveli su engleski jezik u vrtiću te kreativne radionice. Nadaju se da će od iduće godine uspjeti otvoriti i jaslice.

I Josip Stipančević, dekan bjelovarskog dekanata, prisjetio se posjeta Sarajevu kada se gradio vrtić i dočeka kardinala Puljića u župi Stup. – „Vrhbosanska Nadbiskupija je duhovna oaza i ruka spasa za našeg čovjeka“ – rekao je.

Gosti su posjetili gradski Dječji vrtić Bjelovar i razmijenili programe rada, te Dječji vrtić Ciciban. Slijedećeg dana gosti su u prijepodnevnim satima posjetiti Dječji vrtić u Križevcima „Zraka Sunca“ te Caritas župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru. U poslije podnevnim satima obišli su uže središte Bjelovara, posjetili Gradski muzej, Narodnu knjižnicu Petar Preradović te četiri srednje škole na Poljani dr. Franje Tuđmana.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content