U Bjelovaru održan VII. seminar za žene koordinatorice za žene u športu

U Bjelovaru održan VII. seminar za žene koordinatorice za žene u športu, 9. lipnja 2015., Hotel Central FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U Bjelovaru se, 9. lipnja 2015. godine održao VII. seminar za žene koordinatorice za žene u športu. Organizatori seminara bili su Komisija za žene u športu Hrvatskog olimpijskog odbora i Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pošto je tema seminara bila „Područje športa kao sigurno mjesto za žene i djevojke“ govorile su Morana Paliković Gruden, predsjednica Komisije za žene u športu HOO-a te Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH. Ljiljana Ujlaki-Šubić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju HOO-a iznijela je zaključke o ravnopravnosti spolova u sportu Vijeća Europske unije. Gordana Borko, tajnica Komisije za žene u Športu HOO-a govorila je o preporukama međunarodnog olimpijskog odbora vezano za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje u športu. Nadalje, o stavovima o sudjelovanju žena u sport, o poticajima, ali i preprekama govorila je Sanda Čorak, članica Komisije za žene u športu. Iskustva iz Bjelovarsko-bilogorske županije u kolektivnim športovima govorila je Dubravka Kiđemet, koordinatorica za žene u športu Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, a zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić o rodnoj ravnopravnosti na upravljačkim pozicijama u športu i u korištenju športske infrastrukture.

Skup je na početku pozdravila i zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Jasna Višnjević. Ona je tom prigodom rekla da Grad Bjelovar izdvaja znatna sredstva za sport. Planiramo u ovoj godini izdvojiti preko šest milijuna kuna za sport, to je 5,1% od izvornog gradskog proračuna. Smatramo to nužnim, jer time obuhvaćamo oko 2000 aktivnih sportaša u šezdesetak sportskih udruga, mahom djece i mladih, u 20 sportskih grana. Stipendiramo vrhunske sportaše, financiramo programe Sportskog saveza osoba s invaliditetom i programe sportskih udruga, natjecanja. Gospodarimo sportskim objektima i Športskom zajednicom Grada Bjelovara.

Naravno da vodimo brigu i o ženskoj populaciji u sportu, nastavila je. Stvaramo takve uvjete da sport bude dostupan i ženskom i muškom spolu, podjednako. Imamo tako tri čisto ženske kluba u sportu i petnaestak mješovitih, u kojima se natječe šestotinjak natjecateljica. Nadalje, u školskim natjecanjima, u osam sportskih grana, oko 360 je učenica.

Sa zadovoljstvom je izjavila da nije podnesena niti jedna prijava zlostavljanja ili uznemiravanja ženske populacije u sportu.

Na seminaru je bio, uz ostale, i glavni tajnik HOO-a Josip Ćop koji je skup i pozdravio.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top