Popisivanje Ugovora o pristupanju “Shemi školskog voća” 2. srpnja 2013. godine

Popisivanje Ugovora o pristupanju Shemi školskog voća, 2. srpnja 2013., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Zbog provedbe Nacionalnog programa za provedbu Sheme školskog voća za razdoblje od 1. kolovoza 2013. do 31. srpnja 2014. godine potpisan je Ugovor o pristupanju Shemi školskog voća između osnovnih škola Grada Bjelovar i dobavljača “Jabuka mala” proizvodno – trgovačkog obrta iz Bjelovara, izabranog temeljem natječaja kojeg je provela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Nacionalni program za provedbu “Sheme školskog voća” ima za cilj pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća kod djece u nižim razredima osnovnih škola i kroz to:

  • promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjom dobi,
  • oblikovati prehrambene navike djece i ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli i
  • omogućiti školskoj djeci dodatni obrok svježeg voća ili povrća.

Nacionalni program “Shema školskog voća” namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole kojih je u Republici Hrvatskoj više od 160 000. U projekt je na razini Europske unije uključeno oko 9 milijuna djece predškolskog i školskog uzrasta u 24 države članice.  Programom će u osnovnim školama Grada Bjelovara (I.- V. osnovna škola) biti obuhvaćeno 1547 učenika od 1. do 4. razreda.

S ciljem uključivanja što većeg broja osnovnih škola u projekt, organiziran je niz radionica s ravnateljima škola i dobavljačima voća i povrća. Škole i učenici koji će sudjelovati u “Shemi školskog voća” najmanje jednom tjedno besplatno će dobivati mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice ili mrkve.

Vrijednost Projekta “Shema školskog voća” je 1.375.000,00 eura, a financiran je sredstvima proračuna Europske unije (75%) i sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske (25%).

Nadležna tijela za provedbu Sheme školskog voća su: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a aktivno su uključeni Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Poljoprivredna savjetodavna služba, Hrvatska gospodarska komora i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

TEKST: Ivana Skukan
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content