SUDJELUJTE U IZRADI STUDIJE I STRATEGIJE ZELENE INFRASTRUKTURE – ISPUNITE ANKETU

Grad Bjelovar, jedan je od prvih gradova u Republici Hrvatskoj, koji je krenuo u izradu Studije i Strategije zelene infrastrukture. Od veljače, kada je potpisan ugovor s Gradom, izrađuje ih tvrtka 3E PROJEKTI d.o.o. iz Zagreba i trenutačno su u završnoj fazi.

Izradom takvog dokumenta planski će se poticati zelene investicije, smanjenje efekta toplinskih otoka i temperature u gradu, prilagođavanje klimatskim promjenama kao i ublažavanje posljedice tih promjena, istaknula je na konferenciji za novinare krajobrazna arhitektica Mateja Leljak te je dodala da je cilj i više zelenila na području cijeloga grada.

Prošli smo kroz cijeli grad i prigradska naselja, a izvršili smo i dronska snimanja. Imamo bazu podataka vezanu za stanje vodnih tijela, područje šuma, a trenutačno je u izradi analiza tipova otvorenih prostora. Po završetku ćemo imat ćemo propisane mjere i aktivnosti za točno određene lokacije i tako ćemo moći vidjeti na koje izvore financiranja ćemo aplicirati – ističe Mateja Leljak.

Dodaje i da će u sve biti uključeni i građani putem on-line ankete kako bi se vidjelo što misle o određenim gradskim područjima u kojima i sami žive. U tijeku je analiza prikupljenih podataka s terena, dronom je snimljena situacija u našem gradu, a anketa s građanima omogućit će još bolji uvid kako bi Studija i Strategija zelene infrastrukture bile što kvalitetnije napravljene.

U konačnici, čitav dokument puno će značiti i za prijavu na neke buduće europske natječaje za projekte s obzirom da je Europa sve više zeleno orijentirana, kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Želja mu je, dodaje, da svi ulazi u grad imaju drvorede koji će ljeti raditi hlad, a ne samo služiti za ukras.

SUDJELUJTE U IZRADI STUDIJE I STRATEGIJE ZELENE INFRASTRUKTURE - ISPUNITE ANKETU

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content