Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Svečano otvorena novoizgrađena kogeneracijska elektrana – toplana u Bjelovaru iz drvene sječke, postupkom pirolize

Svečano otvorena novoizgrađena kogeneracijska elektrana – toplana u Bjelovaru iz drvene sječke, postupkom pirolize, 20. siječnja 2016., Hotel Central Bjelovar FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

Poduzeće „Service & Engineering Industry“ d.o.o. iz Malinske, u suradnji s partnerima „Konrad“ GmbH iz Njemačke i „IP-Drvo“ d.o.o. iz Bjelovara izgradilo je kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvene sječe, postupkom pirolize.

Prva je to elektrana u Hrvatskoj, pa i u okruženju, istočno od Hrvatske, koja koristi proces pirolize biomase za proizvodnju električne i toplinske energije.
Nakon svečanog otvorenja u hotelu, organiziran je obilazak postrojenja na lokaciji IP-Drvo d.o.o. u Bjelovaru.

Na svečanom otvorenju, 20. siječnja 2016., uz investitora, direktora Service & Engineering Industry d.o.o. Malinska Ivice Bogovića, bili su i partneri Konrad GmbH, Njemačka, direktor Friedrich Kis, tehnički direktor Gottfried Zechner, voditelj projekta i prokurist te predstavnik Konrada u RH Rešad Ljevšić te partner Ivica Pavičić iz poduzeća  IP Drvo d.o.o. Bjelovar.

Na svečanost otvorenja došao je i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec sa suradnicima. Bio je tu i  župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs sa suradnicima, predstavnica Energetskog instituta Hrvoje Požar Dr. sc. Biljana Kulišić s kolegama, načelnik Općine Malinska Robert Kraljić i drugi.

Voditelj projekta i prokurist te predstavnik Konrada u RH Rešad Ljevšić govorio je o pirolitičkom postupku otplinjavanja drvene sječke i pretvorbi plina u električnu energiju preko plinskih motora i generatora električne energije, uz korištenje nusprodukata – toplinske energije i drvenog ugljena. Visokoučinkovita je to tehnologija, rekao je, u korištenju obnovljivih izvora energije, koja je prvi put instalirana u Republici Hrvatskoj i zemljama u okruženju, istočno od Hrvatske.

Radi se o visokoučinkovitoj tehnologiji korištenja drvne mase u proizvodnji obnovljivih izvora energije. Postrojenje je pogodno za manje pogone drvne industrije, farme i sustave grijanja javnih i drugih objekata, za što postoje primjeri u EU.

Izgrađeno postrojenje snage je 60 kw električne i 80 kw toplinske energije. Električna energija prodaje se preko javnog sustava HEP-ove distributivne mreže, dok se toplinska energija koristi u sušarama za drvo.

Vrijednost investicije je oko 4,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, tom je prilikom izrazio svoje zadovoljstvo izgradnjom kogeneracije elektrane – toplane u Bjelovaru. Budući je to projekt koji zaokružuje cijeli proizvodni proces i koji je prvi takve vrste u Hrvatskoj ali i mnogo šire, pitanje se postavlja – zašto baš u Bjelovaru?

Na to je gradonačelnik dao vrlo konkretan odgovor. Grad Bjelovar, rekao je, zaista gaji dobre odnose s poduzetnicima, stvara dobru poduzetničku klimu i kulturu. Mjere i odluke Grada Bjelovara koje se odnose na smanjenje komunalnog doprinosa, nisku komunalnu naknadu, posjedovanje potpuno uređene prostorno-planske dokumentacije te brzina izdavanja građevinske dozvole i dokumentacije. Točnost i vjerodostojnost informacija je izuzetno važna za investitora. Postoje još i niz drugih važnih činjenica, među kojima je i spremnost Grada Bjelovara da se, kod investicije, brzo izgradi potrebna  infrastruktura.

Da to nije jedini projekt, gradonačelnik Antun Korušec podsjetio je prisutne na veliki projekt geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni. Napomenuo je da je Grad Bjelovar izdao još dvije građevinske dozvole za izgradnju dvije bio energane, u Zoni Jug i na sajamskom prostoru u Gudovcu.

Gradonačelnik je na kraju rekao da zahvaljujući dobroj poduzetničkoj klimi, prošle godine je u Gradu Bjelovaru bilo 400 više zaposlenih osoba nego godinu prije. – Veselimo se svakom novom investitoru, svakoj novoj investiciji. Pri tome je Grad Bjelovar otvoren za razgovore i dogovore, za davanje pravih, točnih i vjerodostojnih informacija o tome što se u Gradu Bjelovaru može, na kojim lokacijama i u kojim rokovima.

Ljiljana Balažin
FOTO: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content