Uspješno završila 18. Terezijana 2013.

Carica Marija Terezija je kočijom stigla pred palisade Grada Belowara te, uz pucanj topa, dala dopuštenje za početak programa i događanja - Održana 18. Terezijana 2013. u Bjelovaru, 14. - 16. lipnja 2013. FOTO: Branka Sobodić

U petak, 14. lipnja 2013. godine započela je 18. po redu bjelovarska Terezijana. Međunarodni je to retro festival koji je ujedno i turistička, kulturna i zabavna manifestacija grada Bjelovara. Tri dana u Bjelovaru bilo je vrlo živo. Svakog dana u 20 sati carica Marija Terezija je kočijom stigla pred palisade Grada Belowara te, uz pucanj topa, dala dopuštenje za početak programa i događanja. Njezin dolazak upotpunila je, kao i svake godine, Povijesna postrojba bjelovarski graničari – Husari 1756.

Pucanje iz topa - Održana 18. Terezijana 2013. u Bjelovaru, 14. - 16. lipnja 2013. FOTO: Branka Sobodić
Pucanje iz topa FOTO: Branka Sobodić

Bogat program Terezijane održavao se na više lokacija u gradu. Događanja u i ispred dvorišta Gradske uprave te na Tamburovinskom trgu organizirala je Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar u suradnji s Gradom Bjelovarom, a zabavne sadržaje na pozornici kod fontane na gradskom korzu te ugostiteljsku ponudu organizirao je koncesionar.

Otvorenje izložbe fotografija "Bjelovar: grad, ljudi, događaji…"  u Fotoklubu Bjelovar - Održana 18. Terezijana 2013. u Bjelovaru, 14. - 16. lipnja 2013. FOTO: Branka Sobodić
Otvorenje izložbe fotografija “Bjelovar: grad, ljudi, događaji…” u Fotoklubu Bjelovar FOTO: Branka Sobodić

Terezijana je započela otvorenjem izložbe fotografija u Fotoklubu Bjelovar “Bjelovar: grad, ljudi, događaji…”. Unutar palisada Grada Belowara posjetitelji su mogli uživati u prikazima tradicijskih i umjetničkih zanata, dok su svoje radove izlagali i prodavali umjetnički i tradicijski obrti. Na Tamburovinskom trgu (križanje Strossmayereve i Frana Supila) bile su postavljene kućice s ponudom vina vinarija s područja TZ Bilogora–Bjelovar i drugih proizvoda.

Žiga i Bandisti - Održana 18. Terezijana 2013. u Bjelovaru, 14. - 16. lipnja 2013. FOTO: Branka Sobodić
Žiga i Bandisti,koncert FOTO: Branka Sobodić

Za dobru zabavu bili su zaslužni glazbeni izvođači: Žiga i Bandisti, Abba – real tribute band, Los Caballeros, Mostar Sevdah Reunion, Big Band Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Cubissmo, Dangube, Pleteri, Carevi. Šareni svijet iz Zagreba izvodio je interesantne i vesele predstave za djecu. Kućni teatar Škripzikl i ove je godine nastupio na Terezijani. Po prvi puta Đurđevčani su u Bjelovaru prikazali skraćenu verziju Legende o Picokima. Prikaz bilogorske legende o protjerivanju Osmanlija te prikaz bilogorskih, mitoloških, divovskih bića Veda je novina Terezijane. Koncesionar je organizirao nastup grupe Magazin, klape Intrade i tamburaškog sastava Slavonija band.

Ljiljana Balažin i Anamarija Zglavnik
FOTO: Branka Sobodić

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content