Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Grada Zagreba posjetila Grad Bjelovar

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Grada Zagreba posjetila Grad Bjelovar, 20. rujna 2016., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Najvažnija zadaća hrvatskih branitelja i njihovih obitelji je čuvati od zaborava događaje i istinu o Domovinskom ratu te održavati živima sjećanja na one koji su dali život za slobodu. Na tom putu djeluje i Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Grada Zagreba koja u sklopu svoga programa posjećuje hrvatske gradove i sjeća se svih žrtava Domovinskoga rata surađujući s udrugama na području koje posjete.

Ovaj put posjetili su Bjelovar i gradsku upravu gdje su ih dočekali čelnici Grada Bjelovara – gradonačelnik Antun Korušec i zamjenice Lidija Novosel i Jasna Višnjević te Željko Paun, ali i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara te predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Bjelovarsko – bilogorske županije Vinko Pervan.

Na početku prijama u velikoj vijećnici, gradonačelnik Korušec obratio se prisutnima, zahvalio gostima na dolasku te ih upoznao s detaljima iz bjelovarske povijesti, od osnutka grada, broja stanovnika samoga Bjelovara i broja stanovnika s okolicom do aktualnih statističkih podataka o zaposlenima i današnjega stanja u gospodarstvu, kao i o važnosti 29. rujna za grad.

Uvijek ponavljam i ponavljat ću i dalje da je Domovinski rat bio častan i obrambeni rat te da hrvatski branitelji, pogotovo oni koji su poginuli za svoju zemlju, ne smiju biti samo statistička brojka, već da ih se moramo sjećati, otrgnuti ih od zaborava i govoriti o njima. Vi ste došli u Bjelovar upravo pred 29. rujna, koji je jako važan za nas Bjelovarčane i slavimo ga kao Dan Grada. Naime, na taj datum 1991. godine zloglasni major JNA-a dignuo je u zrak skladište streljiva Barutana, a detonacija je imala učinak poput atomske bombe, kako kažu stručnjaci. Taj dan je poginulo 17 Bjelovarčana – 12 branitelja te pet civila, objasnio je gostima gradonačelnik.

S prigodnim riječima obratio se i Željko Paun, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara te gošće – Irena Škarić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Grada Zagreba i Lucija Kober, predsjednica Zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata.

Nakon posjeta Gradu Bjelovaru, članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Grada Zagreba sa svojim domaćinima su se uputili prema središnjem parku gdje su odali počast pokraj spomenika poginulim bjelovarskim braniteljima, a potom se poklonili žrtvama i na spomen-području Barutana.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content