Obilježavanje ulaska Hrvatske u EU u Bjelovaru

Obilježavanje ulaska Hrvatske u EU u Bjelovaru, 28. lipnja - 1. srpnja 2013. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Povodom ulaska Hrvatske u EU, Grad Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorska županija, organizirali su svečani program kojim se obilježio taj povijesni trenutak. Obilježavanje pristupanja Hrvatske EU započelo je u petak, 28. lipnja 2013. godine koncertom grupe “Flashback” pored Gradskog muzeja, a nastavio se tokom vikenda; jazz koncertom grupe “Jazziana Croatica” u subotu, te mnoštvom sadržaja u nedjelju. Tokom vikenda, kafići u cijelom gradu, predstavljali su pojedine države članice EU i u tom ozračju nudili posebne sadržaje.

U nedjelju 30. lipnja, predstavnici gradske vlasti; gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i njegove zamjenice, te predstavnici županije; župan Bjelovarsko – bilogorski Damir Bajs i njegovi zamjenici, prisustvovali su svetoj misi u katedrali sv. Terezije Avilske u 18 sati. Nakon toga u 19.30 sati započeo je svečani program obilježavanja ulaska Hrvatske u EU, izborom europske i hrvatske klasične glazbe. Program su nastavili KUD-ovi Bjelovara; “KUD Bjelovar”, “Horkud Golub”, “Češka obec” i “Udruga Mađara” iz Pisanice, koji su svojim nastupima oduševili okupljene građane.

Gradonačelnik je pozdravio prisutne građane, ističući kako je ulazak Hrvatske u EU povijesni dan, do kojeg smo došli nakon mnogo truda i zalaganja. Osvrnuo se na prve višestranačke izbore, Deklaraciju o neovisnosti RH, Bljesak, Oluju, te ulazak Hrvatske u NATO i naposljetku u EU. Gradonačelnik je napomenuo da je Hrvatska prošla dug put, te da je država koja poštuje druge narode i države te njihove različitosti. Također je napomenuo da su za neovisnost Hrvatske najzaslužniji njeni branitelji te da je ulazak u EU kruna njihovog truda. Nadovezao se i činjenicom da Hrvatska ulaskom mora postati ravnopravan partner zemljama članicama, te da od članstva najviše koristi moraju imati mladi ljudi, koje u ovim teškim vremenima mora krasiti optimizam, te da moraju ponosno predstavljati svoju državu i pridonijeti svojim znanjem zajednici europskih država. Na kraju je izrazio želju da Bjelovar ostane sretno mjesto, poželjno za život i rad, a da bismo to postigli, pomoći će sredstva koja ćemo ostvariti članstvom u EU.

Građanima se također obratio i župan koji je nakon pozdrava, istaknuo kako je Bjelovarsko – bilogorska županija jedna od najmanjih u Hrvatskoj, ali da svejedno mora pridonijeti EU, pogotovo našim raznolikostima, misleći pritom na bogatu tradiciju, kulturu i mnoštvo nacionalnih manjina. Isto tako se zahvalio svima prisutnima što su svojim prisutstvom uveličali ulazak RH u EU.

Program je nakon pozdravnih govora obogatila bjelovarska grupa “Hot Stuff” koja je cijelu večer zabavljala građane, širokim repertoarom europske glazbe. Osim toga, Turistička zajednica Bilogora Bjelovar priredila je kviz za posjetitelje sa pitanjima o EU u kojima je sudjelovalo šestero natjecatelja u tri kruga natjecanja. Nakon tri kruga, tri pobjednika su dobili vrijedne nagrade koje sponzorira turistička agencija “My way” iz Bjelovara; nagradno putovanje za jednu osobu na tri europske destinacije; Beč, Prag i Budimpešta. Kviz je vodio zamjenik direktora TZ Bilogora Bjelovar Mladen Medak Gaga.

Uz grupu “Hot stuff”, građani su dočekali ponoć i službeni ulazak u EU proslavili prskalicama, tortom i šampanjcem uz svečanu povorku bjelovarskih Husara te uz gradonačelnikove i županove čestitke na ulasku u EU, praćene taktovima hrvatske i europske himne.

Anamarija Zglavnik

FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content