Visoka tehnička škola u Bjelovaru i Erste banka potpisale suradnju

Visoka tehnička škola u Bjelovaru i Erste & Steiermärkische Banka d.d. potpisale su Sporazum o strateškom partnerstvu u cilju osnivanja preddiplomskog stručnog studija računarstva, 8. studenoga 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Visoka tehnička škola u Bjelovaru i Erste & Steiermärkische Banka d.d. potpisale su Sporazum o strateškom partnerstvu u cilju osnivanja preddiplomskog stručnog studija računarstva. Sporazum je potpisan u Gradskoj upravi u utorak, 8. studenoga 2016. uz prisustvo predstavnika Grada Bjelovara – gradonačelnika Antuna Korušeca, predsjednicu Gradskog vijeća Vanju Posavac, zamjenice gradonačelnika Lidiju Novosel i Jasnu Višnjević te pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milana Matekovića.

Sam dokument, koji su potpisali dr.sc.Zrinka Puharić dekanica Visoke tehničke škole u Bjelovaru i Christoph Schöfböck, predsjednik Uprave Erste Banke, odnosi se na uspostavljanje i razvijanje poslovne suradnje u djelatnostima tih dviju ustanova. Strateški interes obiju strana je osnivanje preddiplomskog stručnog studija računarstva, a suglasne su da će u skladu s tim surađivati u izradi kurikuluma te poticati prijenos i/ili implementaciju inovativnih praksi i rješenja usmjerenih ka razvoju studijskog programa, rečeno je na konferenciji za novinare.

Nakon završenog studija, prvostupnici će dobiti titulu inženjera računarstva osposobljen za programsko inženjerstvo. Ispitivanjem tržišta rada, Zavoda za zapošljavanje i nakon razgovora s budućim poslodavcima, izražen je nedostatak inženjera računarstva i u tom smjeru i kreće razvoj našeg studija. Jako nam je bitno da imamo za početak jakog strateškog partnera koji je sudjelovao na izradi kurikuluma, u izradi naših izbornih predmeta, a nadamo se da će i njihovi zaposlenici biti naši gostujući predavači i da će Erste biti naša baza za stručnu praksu studenata, objasnila je na sastanku dr. sc. Zrinka Puharić, dekanica Visoke tehničke škole u Bjelovaru.

Na novom studiju planira se tridesetak redovnih studenata i 15 izvanrednih. Takav smjer, istaknuto je na sastanku, u Bjelovaru je i više nego potreban jer ima puno poduzetnika i tvrtki kojima su takvi kadrovi neophodni.

Visoka tehnička škola u Bjelovaru se dobro razvija i sretni smo što ćemo sudjelovati u ovom novom programu koji će biti bitan iskorak u edukaciji. Sa strane Erste banke imamo tu i strateški interes jer, kao što znate, srce naše banke, početak je ovdje u Bjelovarskoj banci i do dan danas tu radi velik broj ljuri, više od 100 informatičara. U ovom trenutku radimo na strateškim projektima za Erste grupaciju i vrlo nam je bitno da imamo ovdje u budućnosti kvalitetno obrazovane informatičare. Fokus je definitivno na tome da želimo s Visokom tehničkom školom izraditi kurikulum i dati doprinos sudjelovanjem na predavanjima te omogućiti studentima mentorstvo i da vide kako se radi u velikom sustavu, rekao je Christoph Schöfböck, predsjednik Uprave Erste Banke.

Ovo je novi početak suradnje koji će omogućiti studentima stjecanje novih znanja i iskustava putem prakse u banci, rekao bih da je to jedan spoj znanja, teorije i prakse jer će imati priliku se u banci suočiti s jednim stvarnim prilikama i izazovima. Veselimo se toj suradnji koja će s vremenom imati zasigurno priliku za proširenjem, istaknuo je Zdenko Matak, član Uprave Erste banke te je zahvalio Gradu Bjelovaru na izvrsnoj suradnji.

Očekuje se da će novi studij računarstva pri Visokoj tehničkoj školi prve izvanredne studente upisati već u jesen 2017., a redovite u ljeto 2018.

Dopusnicom za treći studijski program, nakon mehatronike i sestrinstva, stvorit će se uvjeti da Bjelovar postane veleučilišni grad.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Back to top