Završeni radovi na groblju u Brezovcu

Predstavnici Grada Bjelovara, na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušecom i zamjenicama Jasnom Višnjević i Lidijom Novosel, obišli su u petak, 7. listopada 2016., groblje u prigradskom naselju Brezovac. Povod je bio završetak tamošnjih radova koji su počeli još prošle godine. FOTO: Kristina Turković www.bjelovar.hr

Predstavnici Grada Bjelovara, na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušecom i zamjenicama Jasnom Višnjević i Lidijom Novosel, obišli su u petak, 7. listopada 2016., groblje u prigradskom naselju Brezovac. Povod je bio završetak tamošnjih radova koji su počeli još prošle godine.

Završeni su radovi na izgradnji prostora za ispraćaj i rekonstrukciji postojećeg spremišta. Uređen je prilaz groblju i izvršena sanacija potpornog zida zbog klizanja terena. Asfaltiran je prilaz groblju i staza kroz groblje koja vodi do opločenog platoa ispred prostora za ispraćaj. Pripremni radovi su započeti krajem prošle godine a završeni su ovih dana, za što je Grad uložio 620.000,00 kuna. Ovo je prilika da vam kažem da na području Grada Bjelovara imamo 34 groblja, koje je Grad dao na upravljanje trgovačkom društvu Komunalac, koji je u stopostotnom vlasništvu Grada Bjelovara. Dva su groblja u samom gradu, Borik i Sv. Andrija, a 32 se nalaze u prigradskim naseljima, od kojih je jedno napušteno i to u Malim Sredicama, objasnila je novinarima prilikom obilaska zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo Jasna Višnjević.

Grad Bjelovar svake godine iz svoga proračuna izdvaja novac za izgradnju prostora za ispraćaj. Sada ih na području Grada ima deset.

Uz Brezovac, predstavnici Grada obišli su i groblje u Prgomelju gdje su u tijeku radovi na izgradnji oproštajnog prostora i parkirališta uz groblje. Radovi će biti završeni ovoga mjeseca. Radi se o investiciji od 500.000,00 kuna.

Svake godine iz prihoda za komunalne naknade izdvaja se još 200.000,00 kuna za održavanje groblja – uređenje staza, ograda, nasada, oznaka i slično. Ove će se godine urediti staza između katoličkog groblja u Ždralovima i pravoslavnog groblja u Novoseljanima u dužini od 218 metara. Spajanjem ta dva groblja moći će se zajedno koristiti prostor za ispraćaj koji se nalazi u katoličkom groblju u Ždralovima. Investicija je to od gotovo 200.000,00 kuna. Prošle godine je Grad Bjelovar otkupio potrebno zemljište za stazu. Proveden je postupak javne nabave i sklopljen ugovor s najpovoljnijim izvođačem, a radovi započeti. Inače, Grad ima predviđenih oko 30 tisuća kuna na godinu za održavanje groblja za socijalne slučajeve. Komunalac, koji održava groblja, izuzetno dobro radi svoj posao. Radi se o vrlo opsežnom poslu. Naime, sva groblja imaju ukupnu površinu od 195.00 m2, s ukupno 15.870 grobnih mjesta, a ukupan broj korisnika je 13.226, rekla je zamjenica Višnjević.

U obilasku groblja, gradskim se čelnicima priključio i Josip Heged, član Uprave Komunalca. Istaknuo je kako imaju više od 500 ukopa godišnje na svim grobljima, a 2015. ih je bilo 533. Također, istaknuo je kako Komunalac već intenzivno radi na uređenju groblja pred blagdan Svih svetih.

Na svim grobljima postoje kontejneri za odlaganje otpada od čišćenja i održavanja grobova, za suhe vijence i cvijeće koji se kontinuirano odvoze i prazne kroz čitavu godinu. Postoje i košarice za izgorjele lampaše i svijeće. Komunalac u svom djelokrugu rada održava zelene površine. Košnja, skupljanje i odvoz trave radi se dva puta na mjesec na grobljima Borik i Sv. Andrije te jedanput na mjesec na ostalim grobljima, od travnja do kraja listopada. Održavamo šljunčane staze, orezujemo živicu i čemprese dva puta na godinu na svim grobljima, uz stručni nadzor i tretiranje svih štetnika i nametnika, rekao je Josip Heged.

Zamjenica Višnjević napomenula je i kako Grad Bjelovar svake godine u proračunu planira novac za ulaganje u groblja jer odnos prema grobljima je i odraz poštovanja prema pokojnim sugrađanima i njihovim obiteljima.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content