Zelena čistka 20. 04. 2013. u Bjelovaru – Informacije, raspored, lokacije…

Zelena čistka 2013. u Bjelovaru - Informacije, raspored, lokacije...

Zelena čistka u Republici Hrvatskoj provodi se kao dio globalnog pokreta Let’s do it! World clean up 2013., s namjerom da se u subotu 20. travnja 2013. u vremenu od 9 do 14 sati okupi što veći broj volontera u zajedničkoj akciji čišćenja, što je i kulminacija kampanje. Datum je usklađen s Danom planete Zemlje, koji se inače obilježava 22. 04.

Neke od lokacija na kojima će se provoditi akcija čišćenja su sljedeće:

  • sjeverni krak bjelovarske zaobilaznice
  • Zvijerci – šuma prema sjevernom kraku zaobilaznice
  • Gornje Plavnice – više lokacija
  • Malo Korenovo – odvojak
  • Galovac – divlje deponije kod stare uskotračne pruge.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u kampanji Zelena čistka mogu se javiti u Grad Bjelovar, zamjenici gradonačelnika Đurđici Ištef Benšić, na broj telefona 043/622-000, 043/622-004, 098/453-891, ili nekom od gore navedenih sudionika kampanje.

Grad Bjelovar prepoznaje važnost nacionalne kampanje Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, kao važan korak u promjeni odnosa građana prema otpadu. Podupiranjem kampanje omogućit će se aktivno uključivanje građana u rješavanje problema vezanih za očuvanje okoliša i prirode, ali i stvoriti dodatni iskorak koji će pridonijeti kvalitetnijem dijalogu s građanima.

Čist okoliš je pravo i obveza svih nas. Jedino biće koje stvara otpad je čovjek, a njegovo neodgovorno ponašanje prema otpadu ugrožava opstanak svih nas. Uključimo li se svi u kampanju za čisti okoliš, omogućit ćemo bolju budućnost i nama i budućim generacijama.

Cilj kampanje je podizanje svijesti građana o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Konačni je cilj očistiti što više otpada sa što većeg broja lokacija. Prošle godine u 1. kampanji Zelena čistka, u jednodnevnoj petosatnoj akciji očišćeno je 3.746 tona otpada sa 729 divljih odlagališta diljem Lijepe naše. U toj kampanji sudjelovalo je, prema službenim podacima, 41.558 građana iz 161 grada i općine, iz svih županija Hrvatske. To je bila najveća akcija ikada provedena na ovim prostorima, što govori o spremnosti i interesu građana za zelene teme, te o zaštiti okoliša i prirode. U prošlogodišnjoj kampanji svoj udio dao je i Grad Bjelovar s oko 530 volontera, koji su očistili desetak lokacija na području grada. Tom je prilikom skupljeno 170 m3 otpada, što je u potpunosti besplatno odvezao Komunalac na odlagalište otpada Doline.

Ove godine organiziramo kampanju Zelena čistka na jednaki način, te očekujemo volontere iz Grada Bjelovara, Komunalca, Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara, Hrvatskih šuma UŠP Bjelovar, Hrvatskog planinarskog društva Bilogora, Hrvatske gorske službe spašavanja, članovi braniteljskih udruga, Konjički klub Bjelovar. Novost ove godine je ta da nam se u kampanju pridružuju djeca, učenici osnovnih i srednjih škola, s područja grada, a na ovaj način pozivam sve ostale zainteresirane građane, članove udruga, mjesnih odbora, nacionalnih manjina, političkih stranaka da se odazovu i podrže ovu kampanju, za naš ljepši i čišći Bjelovar.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content