Svjetski poznati znanstvenik prof. dr. sc. Davor Pavuna održao predavanje u Gradu Bjelovaru

Svjetski poznati znanstvenik prof. dr. sc. Davor Pavuna održao predavanje u Gradu Bjelovaru

U organizaciji Visoke tehničke škole u Gradu Bjelovaru je u četvrtak, 29. ožujka 2012. godine prof. dr. sc. Davor Pavuna održao predavanje o novim trendovima razvoja gospodarstva Republike Hrvatske primjenom suvremenih tehnologija.

Prof. dr. sc. Davor Pavuna posebno je naglasio svoju suradnju s Gradom Bjelovarom i Visokom tehničkom školom u Bjelovaru u smislu razvoja novih tehnologija, novih proizvoda, razvoja obrtništva i gospodarstva ukupno, s ciljem obrazovanja i zapošljavanja mladih ljudi.

Poznatog znanstvenika pozdravio je dekan Visoke tehničke škole u Bjelovaru prof. dr. sc. Zoran Baus. Pozdravima i zahvali na dolasku pridružio se i gradonačelnik Antun Korušec koji je, uz ostalo, kratko predstavio prof. dr. sc. Pavunu. Rođen je u Koprivnici 15. travnja 1952. godine. Maturirao na V. gimnaziji u Zagrebu 1970. godine. Diplomirao je eksperimentalnu fiziku na prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Doktor znanosti postao je 1982. godine u Cambridgeu iz područja fizike – kondenzirane materije. Živio i istraživao u Francuskoj, Australiji, SAD-u i Švicarskoj. Predavao u Cambridgeu i Harvardu. Održao je preko sto predavanja po svijetu od Sydneya, Tokija, Bombaya, Hyderabada, Bangalorea do New Delhija. Objavio je preko 150 znanstvenih radova. Govori pet jezika. Savjetnik je u poduzećima nekoliko država, a kao savjetnika na području energetike angažirao ga je i američki predsjednik Barack Obama.

Gradonačelnik Antun Korušec je zaključio: – Posjeta fizičara Davora Pavune Bjelovaru je svakako svojevrstan društveni događaj – te podsjetio na jednu tezu prof. Pavune koja glasi: „Ušli mi u Europu ili ne, ključni element Hrvatske budućnosti su probuđeni stvaratelji, sposobni inženjeri i poduzetnici čije se tehnološke kreacije mogu konkurentno prodavati po cijelom svijetu; u suprotnome, nacija ostaje neka vrsta „banana republike“ mada možda nominalno bila i u EU“.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content