Završeni radovi na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice

novi-pod-djecji-odjel-knjiznice-2017

Nedavno su završeni radovi postavljanja novoga poda na Dječjem odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru. Investicija je to koju je u potpunosti financirao Grad Bjelovar s oko 94 tisuće kuna. Kako bi se uvjerili u sada ljepši i djeci primjereniji prostor, obišli su ga bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec u pratnji zamjenica Lidije Novosel i Jasne Višnjević te pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milana Matekovića.

Na Dječjem odjelu, dočekali su ih tamošnje knjižničarke na čelu s voditeljicom Odjela Vjeruškom Štivić i ravnateljem Narodne knjižnice Marinkom Iličićem. Tom je prilikom istaknuto kako novi pod u knjižnici, uz ljepši izgled prostora, znači i veću higijenu i bolje uvjete rada s djecom. Gradonačelnik je tom prilikom govorio i o izvrsnim podacima o radu te ustanove te potpori Grada u njezinu radu.

-       Narodna knjižnica ima 1400 četvornih metara prostora na tri lokacije, a četvrta je parkiralište pokraj Elektre gdje je u neradne dane smješten Bibliobus. Knjižnica raspolaže sa 153 tisuće 984 knjiga i časopisa, 10 tisuća građe na novim medijima, 20 računala za korisnike za pretraživanje po internetu. Mrežu čini i 50-ak stajališta Bibliobusa. Imamo područnu knjižnicu u Novoj Rači i knjižni ormarić u Domu umirovljenika. U 2016. godini nabavljeno je 4660 novih knjiga, a knjižnica je otvorena 65 sati na tjedan tijekom cijele godine, što je vrlo rijetko u Hrvatskoj. Sjajni su i kvantitativni pokazatelji rada knjižnice – 5905 učlanjenih građana, od čega je 700 predškolaca, 121 tisuća posjeta korisnika, 220 tisuća posuđenih jedinica građe. Na godišnjoj razini organizira se oko 70 različitih događanja. Kada govorimo o ulaganjima, u 2012. godini uredili smo pročelje igraonice, odnosno Dječjega odjela u što je uloženo 460 tisuća kuna, za pročelje matične zgrade knjižnice, uloženo je 500 tisuća kuna i sada su uređeni podovi na Dječjem odjelu za što je Grad uložio oko 94 tisuće kuna. Na godišnjoj razini za plaće djelatnika knjižnice, izdvoji se 2 i pol milijuna kuna te za različite režijske troškove još 500 tisuća kuna. Ukupno je to oko 3 milijuna kuna. Za nabavu knjiga na godišnjoj razini Grad izdvaja oko 50 tisuća kuna, objasnio je gradonačelnik Korušec.

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ ima mnoštvo različitih programa koje provodi tijekom cijele godine, uz izdavanje knjiga i pružanje knjižničarskih usluga. Neke je spomenuo i ravnatelj Narodne knjižnice Marinko Iličić, poput čitateljskih blogova „Tragači“ i „Knjiški frikovi“ za mlađe korisnike te „Knjigom do zdravlja“ za nešto starije. Izvrsno je prihvaćen, kaže, i program „Pitajte knjižničare“ u sklopu kojega se odgovara na pitanja i pretražuje građa za bilo kojeg virtualnog korisnika koji ne mora biti član knjižnice. Tu je i „Bjelovariana“, zavičajna zbirka pohranjena na CD ROM-u i na stranicama knjižnice s digitaliziranim naslovnicama i anotacijama te 30-ak naslova koji su digitalizirani u cijelosti i mogu ih čitati svi na svojem kućnom računalu bez obzira jesu li su članovi, a treba spomenuti i program „U knjižnici do diplome“ – stručna pretraživanja za završne i diplomske radove.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

 

Powered by WordPress | Mag Design

Certifikati i statusi

Grad Bjelovar dobio status

ISO certifikat 9001:2008

BFC - certificiranje gradova s povoljnim poslovnim okruženjem

Strategija gospodarskog razvoja grada Bjelovara 2011.-2015. Proračun Grada Bjelovara za 2017. godinu – Vodič za građane


Strategija razvoja Grada Bjelovara 2016. - 2020.

Pregled realiziranih projekata – investicija Grada Bjelovara u razdoblju 2006. – 2016.

Grad - prijatelj djece

E-Poslovanje - priručnik za poduzetnike

WiFi Bjelovar

WiFi Bjelovar - Bežična mreža Grada Bjelovara

GEOPORTAL

Geoforum Grada Bjelovara

Bjelovar Maps - GIS preglednik

Kategorije

Pretraga po kategoriji

Pretraži kategorije

Zadnje objavljeno

Investicije i projekti

Investicije i projekti

Investicije i projekti Grada Bjelovara 2009. - 2012.

Investicijski vodič grada Bjelovara

Suradnje

Fakulteti

Fakulteti

Visoka tehnička škola u Bjelovaru

EFRI - Nastavni centar Bjelovar

Turizam

Turizam

Turistička zajednica Bilogora - Bjelovar

Pratite nas putem e-maila

Pratite nas putem e-maila

Primajte novosti s www.bjelovar.hr izravno na e-mail! Upišite svoju e-mail adresu:

Brzi izbor

Informacije

Grad Bjelovar - pristup informacijama

Pitajte Gradsku upravu

Pohvale i pritužbe na račun Gradske uprave

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Slučajne fotografije

Svečani doček bjelovarskih Argonauta, prvaka 19. Maratona lađa, 15. kolovoza 2016. FOTO: Štefan Brajković Donacija Grada Bjelovara i OPG-a Platiša stradalima od poplava - Danijel Platiša, nosioc  OPG-a Platiša donira tisuću pilića, Grad Bjelovar jednu tonu startera  za piliće, 8. srpnja 2014., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr Pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara održan je četrnaesti po redu Božićni Gala Koncert, 20. prosinca 2016., školsko-sportska dvorana FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr Skup malih i srednjih poduzetnika na kojem je konzultantska kuća Eufondia d.o.o. iz Zagreba bez naknade prezentirala mogućnosti koje imaju mali i srednji poduzetnici u korištenju EU fondova, 29. travnja 2015., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr Zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Lidija Novosel otvorila Info centar u sklopu Kluba liječenih alkoholičara na adresi Silvija Strahimira Kranjčevića 4 u Bjelovaru, 30. siječnja 2015. godine FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr 10. dani češke kulture u Bjelovaru

Brzi info

Grad Bjelovar
Trg Eugena Kvaternika 2
43000 Bjelovar
Telefon: +38543622000
Fax : +38543244615

Radno vrijeme za stranke:
Upravni odjeli i Tajništvo
8.00 - 13.00 sati
Upravni odjel za komunalne djelatnosti i uređenje prostora
7.30 - 12.00 sati

OIB: 18970641692
Matični broj: 02562154
ŽR: 2402006-1802400001
IBAN: HR4324020061802400001

http://goo.gl/maps/wNOxf