Završeni radovi na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice

Nedavno su završeni radovi postavljanja novoga poda na Dječjem odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru. Investicija je to koju je u potpunosti financirao Grad Bjelovar s oko 94 tisuće kuna. Kako bi se uvjerili u sada ljepši i djeci primjereniji prostor, obišli su ga bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec u pratnji zamjenica Lidije Novosel i Jasne Višnjević te pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milana Matekovića.

Na Dječjem odjelu, dočekali su ih tamošnje knjižničarke na čelu s voditeljicom Odjela Vjeruškom Štivić i ravnateljem Narodne knjižnice Marinkom Iličićem. Tom je prilikom istaknuto kako novi pod u knjižnici, uz ljepši izgled prostora, znači i veću higijenu i bolje uvjete rada s djecom. Gradonačelnik je tom prilikom govorio i o izvrsnim podacima o radu te ustanove te potpori Grada u njezinu radu.

–       Narodna knjižnica ima 1400 četvornih metara prostora na tri lokacije, a četvrta je parkiralište pokraj Elektre gdje je u neradne dane smješten Bibliobus. Knjižnica raspolaže sa 153 tisuće 984 knjiga i časopisa, 10 tisuća građe na novim medijima, 20 računala za korisnike za pretraživanje po internetu. Mrežu čini i 50-ak stajališta Bibliobusa. Imamo područnu knjižnicu u Novoj Rači i knjižni ormarić u Domu umirovljenika. U 2016. godini nabavljeno je 4660 novih knjiga, a knjižnica je otvorena 65 sati na tjedan tijekom cijele godine, što je vrlo rijetko u Hrvatskoj. Sjajni su i kvantitativni pokazatelji rada knjižnice – 5905 učlanjenih građana, od čega je 700 predškolaca, 121 tisuća posjeta korisnika, 220 tisuća posuđenih jedinica građe. Na godišnjoj razini organizira se oko 70 različitih događanja. Kada govorimo o ulaganjima, u 2012. godini uredili smo pročelje igraonice, odnosno Dječjega odjela u što je uloženo 460 tisuća kuna, za pročelje matične zgrade knjižnice, uloženo je 500 tisuća kuna i sada su uređeni podovi na Dječjem odjelu za što je Grad uložio oko 94 tisuće kuna. Na godišnjoj razini za plaće djelatnika knjižnice, izdvoji se 2 i pol milijuna kuna te za različite režijske troškove još 500 tisuća kuna. Ukupno je to oko 3 milijuna kuna. Za nabavu knjiga na godišnjoj razini Grad izdvaja oko 50 tisuća kuna, objasnio je gradonačelnik Korušec.

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ ima mnoštvo različitih programa koje provodi tijekom cijele godine, uz izdavanje knjiga i pružanje knjižničarskih usluga. Neke je spomenuo i ravnatelj Narodne knjižnice Marinko Iličić, poput čitateljskih blogova „Tragači“ i „Knjiški frikovi“ za mlađe korisnike te „Knjigom do zdravlja“ za nešto starije. Izvrsno je prihvaćen, kaže, i program „Pitajte knjižničare“ u sklopu kojega se odgovara na pitanja i pretražuje građa za bilo kojeg virtualnog korisnika koji ne mora biti član knjižnice. Tu je i „Bjelovariana“, zavičajna zbirka pohranjena na CD ROM-u i na stranicama knjižnice s digitaliziranim naslovnicama i anotacijama te 30-ak naslova koji su digitalizirani u cijelosti i mogu ih čitati svi na svojem kućnom računalu bez obzira jesu li su članovi, a treba spomenuti i program „U knjižnici do diplome“ – stručna pretraživanja za završne i diplomske radove.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

 

Back to top