15. biciklistička karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ tradicionalno odmorila u Bjelovaru

15. biciklistička karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ tradicionalno odmorila u Bjelovaru, 23. lipnja 2017., dvorište Gradske uprave FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Savez hrvatskih društava u Sloveniji 15. put zaredom organizira „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana“. U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, karavana je jučer, 22. lipnja 2017. godine krenula iz Vukovara prema Đurđevcu.

Danas, 23. lipnja 2017. godine iz Đurđevca biciklisti su, uz ostala mjesta, došli u Bjelovar gdje ih je dočekao gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak koji ih je sve pozdravio i zahvalio im što promiču mir, suživot, toleranciju, zdrav život te sjećanje za žrtve Domovinskog rata.

Trideset hrvatskih i slovenskih biciklista na čelu s voditeljem projekta Milanom Pavelićem su, u dvorištu Gradske uprave, malo predahnuli, pojeli sendviče, osvježili se sokom i kavom te se podružili s bjelovarskim biciklistima i braniteljima koji su ih, također, došli pozdraviti i podržati.

U njihovoj pratnji bili su i počasni predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Petar Antunović te potpredsjednik Saveza Ante Panđa.

Nakon Bjelovara, karavana je krenula prema Samoboru. Zadnja faza, njihovog puta je 24. lipnja, iz Samobora do Ljubljane.

Trodnevno je to, petsto kilometara, dugo putovanje kojim sudionici karavane odaju počast svim hrvatskim braniteljima, posebno braniteljima Vukovara.

Savez hrvatskih društava u Sloveniji ostvaruje suradnju i prijateljske odnose s gradovima i općinama kroz koje karavana prolazi, pa je tako prošle godine sa čelnim ljudima tih mjesta potpisana Povelja Puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana.

Povelja je trajni dokument očuvanja tradicije biciklističke karavane na Putu prijateljstva Vukovar-Ljubljana, kao i prijateljstva među gradovima i općinama koje sudionici posjećuju na putu.

To je i povelja mira, suživota i izraza solidarnosti čiji potpisnici izražavaju želju i spremnost biti uzorima suradnje između Hrvatske i Slovenije u pružanju pomoći i razvitku tih država.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top