Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

„19:14“ – rezultat za sva vremena pretočen u film

Pobjeda Omladinskog rukometnog kluba „Partizan“ nad njemačkim Gummersbachom u finalu Kupa europskih prvaka 1972. godine u Dortmundu, upisala je taj naš klub zlatnim slovima u sportsku povijest Bjelovara. Njihova inspirativna i velebna pobjeda, koja je odjeknula širom države, zabilježena je tek djelomično u mnogim pričama, intervjuima, na fotografijama. No, 45 godina kasnije, o zlatnim Partizanovcima, njihove prve dojmove, tadašnji doček u Zagrebu i u Bjelovaru, euforiju koja je vladala te današnja viđenja cijeloga događaja, imamo zabilježeno na jednome mjestu – na dokumentarnom filmu.

Naime, Grad Bjelovar odlučio je još jednom zahvaliti svim tadašnjim igračima te povijest zabilježiti i za buduće naraštaje koji će učiti o svome gradu. Upravo zato, snimljen je film „19:14“ koji svojim naslovom ukazuje na rezultat Partizanove velike pobjede. Nastao je u suradnji s tvrtkom Colloco i Pučkim otvorenim učilištem, a pod redateljskom palicom Bjelovarčanina Tibora Javureka. Uz film, nastala je i knjižica koja također prati pobjednički put rukometaša 1972.

Premijera filma održana je u nedjelju, 19. ožujka 2017., u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar. Povijesni događaj na velikom platnu došli su vidjeti i zlatni Partizanovci – Željko Seleš, Zvonko Jandroković, Miroslav Pribanić, Boris Bradić, Nikola Hasan, Hrvoje Horvat, Marijan Jakšeković, Mladen Martinović, Željko Nimš, Nedjeljko Prodanić. Prije premijere pozdravio ih je gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec koji se još jednom zahvalio na svemu što su napravili za sport u Bjelovaru. Film su došle pogledati i predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac i zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević te mnogi ljudi iz rukometnog svijeta poput Tomislava Grahovca, predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza, predstavnika Rukometnog kluba Bjelovar, osnivača nekadašnjeg kluba „Partizan“ i Ante Kostelić, poznati skijaški trener, ali i nekadašnji trener upravo legendarnog ORK „Partizan“.

Dvorana kina bila je ispunjena do posljednjega mjesta, a nakon premijere, prisutni su minutom šutnje odali počast svima onima koji više nisu s nama, a dali su svoj doprinos u Dortmundu poput  Vladimira Smiljanića- Babure, Ivana Đuranca-Đure , Željka Jandrokovića-Zeca,  tadašnjeg  predsjednika kluba Milana Usumovića te člana Uprave kluba Vjekoslava Maksa Šminderovca.

Publika je imala priliku čuti nešto i od samih aktera filma 19:14. Razgovor s bivšim igračima Partizana vodio je naš poznati bjelovarski novinar Čedomir Rosić. Zlatni dečki na svemu su zahvalili i svojim suigračima koji nisu mogli prisustvovati premijeri Albinu Vidoviću. Miroslavu Milinoviću i Josipu Pećini.

Svi zainteresirani, film „19:14“ moći će vidjeti u posebnim besplatnim projekcijama koje će biti organizirane u Kulturnom i multimedijskom centru. Prva među njima je već u nedjelju 26. ožujka u 18 sati.

Tekst: Kristina Turković

Fotografije: Branka Sobodić

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content