Forum “Analiza energetskog sektora u lokalnoj samoupravi” u Gradu Bjelovaru

Forum "Analiza energetskog sektora u lokalnoj samoupravi"

U Bjelovaru je održan energetski forum na temu “Analiza energetskog sektora u lokalnoj samoupravi” koji organizira Grad Zagreb zajedno sa hrvatskim gradovima koji su uključeni u projekt Energy for Mayors sufinanciranim iz programa Intelligent Energy Europe (IEE). Operativnu podršku u organizaciji Foruma pružili su Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske i Lokalna regionalna agencija Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. Glavni cilj Foruma je povezivanje svih dionika koji zajedničkim promišljanjem stvaraju dobre pretpostavke za međusobnu suradnju i mobiliziranje temeljnih resursa u postizanju održivog energetskog razvoja grada.

Forum je održan 10. travnja 2012. u velikoj vijećnici Grada Bjelovara. Prisutnima se je obratio gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec navodeći aktivnosti koje je Grad Bjelovar poduzeo na području energetske učinkovitosti, ali i planirane aktivnosti. U radu Foruma sudjelovali su predstavnici Grada Bjelovara, gradonačelnik sa zamjenicima te pročelnici i stručni suradnici pojedinih upravnih odjela te predstavnici gradskih poduzeća i ustanova, gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i civilnih udruga.

U prvom dijelu programa Foruma predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba Melita Borić upoznala je sudionike sa značajem Sporazuma gradonačelnika te sa ciljevima i aktivnostima iz projekta Energy for Mayors. Matko Ugrin iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, održao je prezentaciju Uvod u SWOT analizu. To je znanstveno prihvaćena metoda u određivanju vizije, ciljeva i mjera kod izrade strategija razvoja. Željko Roksandić, voditelj EE ureda Grada Bjelovara koji djeluje u sklopu Lokalne regionalne agencije Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o., održao je prezentaciju na temu “Analiza stanja energetskog sektora u Gradu Bjelovaru”.

U drugom dijelu programa Foruma, svi sudionici su aktivno sudjelovali u izradi SWOT analiza za energetski sektor te analizirali i definirali snage, slabosti, prilike i prijetnje po tematskim cjelinama Funkcija, Resursi, Društvo, Upravljanje.

U završnom dijelu predstavnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba istaknuli su da je Grad Zagreb, kao Pomoćna struktura Europske komisije za provedbu Sporazuma gradonačelnika, otvoren za međusobnu suradnju i pružanje svih informacija i resursa u cilju održivog razvoja svih hrvatskih gradova.

Željko Roksandić
FOTO: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content