Barutanu posjetile Đurđa Adlešič i Lynne Germain Montgomery

Saborska zastupnica i upraviteljica humanitarne zaklade “Hrvatska bez mina” Đurđa Adlešič u utorak je, 26. listopada 2010. godine posjetila gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušca i njegove suradnike. Đurđa Adlešič došla je s Lynne Germain Montgomery, počasnom članicom Savjeta humanitarne zaklade “Hrvatska bez mina”, osobom koja je prikupila potrebna novčana sredstva za razminiranje Spomen područja Barutana u Bjelovaru. U delegaciji je bio i Oto Jungwirth, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Zahvaljujući Lynne Montgomery i svima koji su pomogli u razminiravanju Barutane gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec podsjetio je prisutne da su se prije točno osam godina (26. listopada 2002.) Lynne Germain Montgomery i Đurđa Adlešič (tada gradonačelnica Grada Bjelovara) sastale u gradskoj upravi i dogovarale korake koje treba poduzeti za razminiranje Spomen područja Barutana. Tada je po prvi puta Lynne Montgomery posjetila i samo Spomen područje Barutana. Već u svibnju 2003. godine, nakon prikupljenih 700 tisuća kuna, započeti su radovi na razminiranju područja Barutane.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara i predstavnik Rotary kluba Bjelovar Željko Maletić podsjetio je prisutne da se je tada i Rotary klub zajedno s Lynne Montgomery aktivno uključio u razminiranje područja naše županije.

Oto Jungwirth, ravnatelj HCR-a iznio je podatke da je do sada za razminiranje u Hrvatskoj potrošeno 4,5 milijarde kuna. Od tog iznosa 54% su sredstva izdvojena iz državnog proračuna, 25% su sredstva Hrvatskih šuma (za razminiranje prostora u vlasništvu Hrvatskih šuma) i ostatak su bile donacije.

Lynne Montgomery je izrazila veliko zadovoljstvo biti ponovno u Bjelovaru s prijateljima te obećala da će sve poduzeti kako bi pomogla razminiranju Hrvatske.

Humanitarna zaklada “Hrvatska bez mina” osnovana je kako bi se prikupila sredstva za razminiranje iz drugih izvora koja nisu dostupna institucionalnim tijelima. Upraviteljica Zaklade Đurđa Adlešič objasnila je da se prema Nacionalnom programu protuminskog djelovanja Republike Hrvatske u razdoblju od 2009. do 2019. godine treba razminirati cijelo područje Hrvatske (oko 756,5 km2) za što je potrebno osigurati 4,6 milijarde kuna. Iako Hrvatska, naspram drugih zemalja, puno izdvaja iz državnog proračuna za razminiranje (oko 300 milijuna kuna godišnje), potrebno je iznaći sredstva i iz drugih izvora za izvršenje nacionalnog programa.

Nakon izjava novinarima delegacija koju je predvodila  Đurđa Adlešič posjetila je Spomen područje Barutana, gdje su u spomen poginulim braniteljima položili cvijeće i zapalili svijeće.

Piše: Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content