Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Potpisan Sporazum o razvoju infrastrukture širokopojasnog Interneta

Potpisan Sporazum o razvoju infrastrukture širokopojasnog Interneta, 11. studenoga 2014., Bjelovarsko-bilogorska županija FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec u utorak je, 11. studenoga 2014. potpisao Sporazum o razvoju infrastrukture širokopojasnog Interneta sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom. Sporazum su potpisali i načelnici Općina Velika Pisanica Fredi Pali, Nove Rače Darko Knežić, Kapele Danijel Kovačec, Rovišća Slavko Prišćan, Šandrovca Josip Dekalić, Severina Žarko Žgela, Velikog Trojstva Ivan Kovačić i Zrinskog Topolovca Slavko Došen.

Radi se o strategiji Europske unije za razvoj širokopojasnog Interneta u cijelog Europi. U projekt je uključena i Hrvatska, a Bjelovarsko-bilogorska županija će aplicirati na natječaje resornih ministarstava, a kasnije i prema fondovima EU. Prema riječima župana Damira Bajsa Sporazumom se definira postupak nabave Studije izvodljivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture, što je prva faza projekta. Izrada tih dokumenata preduvjet je za kompletiranje daljnje dokumentacije čiji je krajnji cilj kandidatura na fondove Europske unije, a po programu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2015. godine. Projekt će, u partnerskim odnosima s Gradom Bjelovarom i osam općinama voditi Bjelovarsko-bilogorska županija.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec je rekao da je Grad Bjelovar prepoznao dobrobiti ovog projekta za koji se odlučila Europska unija, ali i Generalna skupština Ujedinjenih naroda još 2003. i 2005. godine kada su donijeli dokumente o konstituiranju i implementaciji informatičkog društva. Temeljem tih dokumenata, Europska unija, pa tako i Republika Hrvatska implementira ovaj projekt širokopojasnog Interneta. To je infrastruktura 21. stoljeća, rekao je, koja omogućuje razvoj poduzetništva i obrtništva, te gospodarstva ukupno. Razvijene zemlje, napravivši takav iskorak, zaposlile su mnogo ljudi te razvile i svoje ruralne sredine. Sve su to razlozi zašto se i Grad Bjelovar zdušno priključio Županiji i odradit će svoj dio posla kako bi se što prije krenulo u realizaciju projekta razvoja širokopojasnog Interneta.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top