Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Bjelovar dobiva drugo reciklažno dvorište

Na prostoru odlagališta otpada Doline, uskoro počinje gradnja novog reciklažnoga dvorišta koje bi trebalo biti dovršeno do kraja godine. Ukupna vrijednost radova iznosi 6.139.334,44 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 70%-tno sufinanciranje projekta, točnije 4.500.000,00 kuna.

Ugovor o početku radova na izgradnji reciklažnoga dvorišta bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u srijedu je, 22. svibnja 2019., potpisao s izvođačima radova, predstavnicima tvrtki Tehnix d.o.o., Hidroregulacija d.d., i Rotor d.o.o., koje zastupaju Đuro Horvat, Vlado Njegovac te Stjepan Kusturin.

U novo reciklažno dvorište moći će se odvojeno prikupiti 1100 tona komunalnog otpada, što iznosi 0,09% odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na razini RH, na razini BBŽ 4,37% te na razini Grada  7,94%.. Građani će tamo moći, među ostalim, odložiti papir, karton, plastiku, metalni otpad, limenke, stare baterije i akumulatore, staklo, otpadne gume, glomazni otpad, elektronički otpad, fluoroscentne cijevi i žarulje.

Cilj projekta je bolja kvaliteta života stanovništva, smanjenje odlaganja problematičnog otpada, manjih količina glomaznog otpada i drugih korisnih sastavnica komunalnog otpada u spremnike za miješani komunalni otpad. Čitav projekt, u koji su uključene i edukacije stanovništva, vrijedan je 6.624.616,01 kuna. Voditeljica projekta je Ivana Jurković Piščević, direktorica Tehnološkoga parka Bjelovar.

Također, novo reciklažno dvorište, s kojim će u budućnosti upravljati Komunalac, dio je budućeg Centra za recikliranje otpada. Centar će činiti još i sortirnica za odvojeno prikupljeni otpad i kompostana za biološku komponentu komunalnog otpada, a oba ta projekta su u fazi projektiranja i ishođenja građevinskih dozvola, što se očekuje da će biti gotovo do jeseni. Također, sortirnica i kompostana pripremaju se za prijavu na natječaj za financiranje izgradnje koji se očekuje tijekom ove godine. Sortirnica se projektira na 10.000 tona odvojeno-prikupljenog otpada na godinu, a kompostana na 4000 tona prikupljenog bio otpada na godinu.

Važno je reći da je jedinica lokalne samouprave koja ima više od 3000 stanovnika dužna osigurati funkcioniranje najmanje jednog reciklažnog dvorišta i još po jedno na svakih idućih 25.000 stanovnika na svojem području. Grad Bjelovar već ima jedno malo i funkcionalno reciklažno dvorište koje je u lipnju 2016. godine otvoreno u Masarykovoj ulici pokraj Autobusnoga kolodvora, također uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Otvaranjem drugoga reciklažnog dvorišta ispunjena je i normu prema kojoj naš grad mora imati najmanje dva takva mjesta za odlaganje otpada s obzirom na broj stanovnika.

Podijeli s prijateljima!
Back to top