Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar – najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Putem besplatne aplikacije svi građani imaju transparentan uvid u isplate iz Proračuna Grada Bjelovara, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput, primjerice, dnevnica svih zaposlenika Grada. 

Projekt pod nazivom „Grad Bjelovar – najtransparentniji grad u Hrvatskoj“, predstavljen je u ponedjeljak, 20. svibnja 2019., u Zagrebu, a javnost su s njim upoznali bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva, koji je i izradio aplikaciju.

Oko šest mjeseci trebalo je da se izradi aplikacija i izađe s njom u javnost. Cilj svega je otvoreno predočiti građanima svaku kunu koja je isplaćena iz gradskoga proračuna, bez skrivanja, te tako postići i najvišu moguću razinu transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog „kupovanja“ izbornih glasova. Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata prema kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

  • Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati. Ovim potezom Grad Bjelovar postaje najtransparentniji grad u zemlji i predvodnik prave borbe protiv korupcije na lokalnoj razini. Nisu svi gradonačelnici šerifi i na ovaj način šaljemo snažnu poruku upravo da nisu svi isti. Isto tako ovakvim i sličnim potezima možemo ponovno vratiti povjerenje građana u politiku i institucije koje smo izgubili u posljednjih 30 godina. Ne možemo više sa starim potrošenim birokratskim aparatom iz prošlog stoljeća graditi novo moderno društvo 21. stoljeća – istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Prema riječima Vuka Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva,  90 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo poražavajuće uvjerenje jedan je od gorućih društvenih problema.

  • Povjerenje se mora uspostaviti i vlast koja radi pošteno nema što skrivati. Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice pa su potrebne radikalnije i konkretnije mjere koje pružaju transparentnost rada lokalne vlasti, na način da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna – rekao je Vuk Vuković, dodavši da to podrazumijeva javni pristup podacima o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen određen iznos novca.
  • Bjelovar je ovim projektom krenuo u jedinstven pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a to je podizanje transparentnosti do razine koja do sada nije uvedena niti u jednom tijelu javne vlasti, s ciljem podizanja kvalitete rada Gradske uprave i jačanja povjerenja građana – zaključio je Vuković.

Podsjetimo, Grad Bjelovar još je u veljači putem aplikacije otvorio svoj proračun  javnosti i tako građanima omogućio da na jednostavan način, u svakom trenutku imaju uvid u proračunske stavke, kao i razvojne učinke proračuna. No, u suradnji s Institutom sinergije znanosti i društva, koji je izradio aplikaciju, sada je otišao korak dalje i građanima pružio i uvid u isplate iz gradskog proračuna.

Naime, pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti građanima je zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske. Stoga javna vlast, uz moralnu, ima i zakonsku dužnost pružati informacije o trošenju javnog novca. No, dok se u razvijenim demokracijama takva transparentnost smatra standardom pa su, primjerice, sve pojedinačne transakcije iz federalnog proračuna SAD-a od 1,5 bilijuna dolara dostupne javnosti kroz interaktivnu internetsku tražilicu, u Hrvatskoj nikada ranije nije postojala, niti su tijela javne vlasti razmatrale tu mogućnost.

Transparentnost Grada Bjelovara možete provjeriti na poveznici:
https://transparentnost.bjelovar.hr/

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content