Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Bjelovar – Grad bez papira

Predstavljen projekt digitalne transformacije Grada Bjelovara, 17. siječnja 2018., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Grad Bjelovar

Sljedeće godine Grad Bjelovar će postati prvi i jedini potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj. O projektu pod nazivom e-Bjelovar, teškom oko milijun kuna, javnost je u srijedu, 17. siječnja 2018., izvijestio gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak te predstavnici tvrtki koje će raditi na tom projektu, Edin Hodžić iz tvrtke IN2 d.o.o. i Marko Ignjatović iz tvrtke Libusoft Cicom d.o.o.

Istaknuto je kako će se stotinjak poslovnih procesa odvijat će se digitalnim način, a čime će se ostvariti uštede u poslovanju, transparentnost gradskih procesa u trošenju novca, brži procesi unutar Gradske uprave, ali i brže rješavanje poslova s građanima. Očekuje se da će se digitalizacijom upravo učinkovitost u radu službenika povećati za 30% te, dakako, smanjiti troškovi.

Gradonačelnik Hrebak istaknuo je kako Grad Bjelovar kreće od sebe, postaje brži i učinkovitiji kako bi stvorili okruženje za stvaranje i rast, za dinamično gospodarstvo Grada Bjelovara. Tom je prilikom naveo primjer obrade dokumenta koje građani dostavljaju u pisarnicu Grada, a na koje se potom udara štambilj, skenira se te se digitalno prosljeđuje službenicima koji ga rješavaju. Dodaje i kako na taj način šalje snažnu poruku gospodarstvenicima i potencijalnim investitorima da se smanjuje nepotrebna administracija i birokracija te da Grad postaje otvoreniji za javnost. „Možemo reći da se u Bjelovaru doista bude izgubio papir. Printeri i papiri izlaze iz Gradske uprave, a skeneri i digitalni potpisi ulaze. Ne možemo stvarati dinamično gospodarstvo 21.stoljeća s birokratskim modelom iz prošloga stoljeća.“ – objasnio je gradonačelnik Hrebak na konferenciji za novinare.

Do kraja godine u Gradu Bjelovaru očekuje se gotovo potpuna implementacija sustava, a potom još oko šest mjeseci da bi se on implementirao u svim gradskim ustanovama. Osim učinkovitijeg i bržeg rada, što je i primarni cilj, digitalizacija procesa također će značiti manje novca za hladni pogon, a više novaca koji će se vraćati građanima. Također, sam gradonačelnik ističe kako će imati potpunu kontrolu rješavanja poslova unutar Gradske uprave, kao i situaciju unutar proračunskih korisnika, odnosno gradskih ustanova.

Tvrtke Libusoft Cicom i IN2 rade i s drugim gradovima i županijama, koji koriste njihove usluge, no samo neke segmente pomoći naprednih tehnologija. Grad Bjelovar integrirat će sve usluge i tako napraviti pravu informatičku revoluciju kako napominje gradonačelnik Hrebak. Digitalna strategija Ministarstva uprave Republike Hrvatske pretpostavlja da će prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj biti za nekoliko godina. Bjelovar će to ostvariti ipak već u 2019.

Back to top