BJELOVAR IMA IZUZETAN GEOTERMALNI POTENCIJAL ZA ENERGETSKU SAMODOSTATNOST GRADA – ZAVRŠEN NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA RADOVA U VELIKOM KORENOVU

Za drugu bušotinu u Velikom Korenovu, na projektu koje se radi već nekoliko godina, a vrijedna je oko 3 i pol milijuna eura, završen je natječaj za izvođača radova – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Na javni se natječaj javio jedan ponuđač, španjolska tvrtka IPM kojoj je podizvođač hrvatska tvrtka Crosco. Prođe li sve bez žalbe, potrebno je oko pola godine za nabavu materijala kako bi se krenulo u bušenje.

Također, gradonačelnik podsjeća kako je Grad za tu bušotinu dobio 1,3 milijuna eura koje je dala Europa, i to sufinanciranjem iz programa „Energija i klimatske promjene“, za što su novac osigurali Kraljevina Norveška, Lihtenštajn i Island. Grad se prijavio i na javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te se očekuje još oko milijun eura sufinanciranja.

Odgovorni voditelj izvođenja naftno-rudarskih radova u Termama d.o.o. Bjelovar Mladen Škrlec tom je prilikom održao prezentaciju o geotermalnom potencijalu Bjelovara, koju je predstavio i javnosti.

Riječ je o velikom bjelovarskom potencijalu koji leži ispod čitavoga grada, a kako kaže Škrlec, Studija procjene geotermalnog potencijala našega grada, pokazuje da Bjelovar može energetski biti samodostatan s pet geotermalnih bušotina u kombinaciji sa solarnom energijom.

Jedna od takvih bušotina mogla bi se nalaziti pokraj novoga Gradskog stadiona, za što istraživanja već traju. Škrlec ističe da je potencijal svih tih potencijalnih bušotina sličan onom u Velikom Korenovu te se predviđa da bi toplina vode mogla biti oko 60 stupnjeva.

Gradonačelnik Hrebak istaknuo je da je to budućnost grada i revolucionaran pomak prema naprijed jer je energetska održivost jako važna za grad. Kaže i da se, radi dugotrajne birokracije, usporedno moraju otvarati priče više bušotina kako bi sve sjelo na svoje mjesto kroz niz godina, s obzirom da nije riječ o samo nekoliko mjeseci priprema, a i financijski dio je potrebno osigurati.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content